Puszyste i mięciutkie placuszki z otrębów pszennych. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację
Składniki:
- 1 szklanka otrębów pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- około 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy otręby, mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy jogurt, wbijamy jajka i wlewamy olej i 1/2 szklanki mleka. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za gęste dolewamy więcej mleka. Ciasto na placuszki odstawiamy na około 5 min., aby otręby napęczniały. Placuszki smażymy na suchej rozgrzanej patelni.
Gotowe podajemy z miodem, dżemem, owocami lub innymi dodatkami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
naleśniki i omlety otręby pszenne placki z otrębów pszennych placuszki z otrębów pszennych
Gabrysiu super placuszki, lubię taką zdrową wersję :-)
OdpowiedzUsuńPlacuszki wygadają wyśmienicie i smacznie. Dziękuję za przepis na pewno zrobię mniamm :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają, super przepis.
OdpowiedzUsuńsmaczne grubaski
OdpowiedzUsuńWyglądają na pyszne i takie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńCzasami wolę właśnie takie, proste i niezbyt wymyślne, ale cudownie pyszne :)
OdpowiedzUsuń