Podudzia z kurczaka pieczone w słodko - pikantnej marynacie na bazie miodu i ketchupu z frytkami z ziemniaków i marchewki
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 duża marchew
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek ketchupu pikantnego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- sól i pieprz
- opcjonalnie olej
Przygotowanie:
Do miski wlewamy ketchup i miód oraz wsypujemy pieprz cayenne i imbir, całość mieszamy. Podudzia myjemy, nacieramy przygotowaną marynatą i odstawiamy na około 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy pod przykryciem około 20 min.
W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w słupki na frytki oraz solimy i pieprzymy do smaku (można je wymieszać z odrobina oleju). Po około 20 min. pieczenia kurczaka dodajemy warzywa i dalej pieczemy bez przykrycia około pól godziny, do miękkości mięsa i zarumienienia frytek, długość pieczenia zależy od wielkości podudzi i pokrojonych frytek.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak w miodzie i ketchupie obiad podudzia podudzia z kurczaka w miodzie i ketchupie podudzia z kurczaka z frytkami słodko pikantny kurczak
no to mam pomysł na jutrzejszy obiad
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na nudnego już kurczaka
OdpowiedzUsuńo fajna podpowiedź, bo jutro też zamierzam upiec jakiegoś chikena :)
OdpowiedzUsuńcałej rodzinie bardzo smakował kurczak z tego przepisu, inny niż zawsze
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że tak przygotowany kurczak zadowolił podniebienia domowników :)
Usuńaż jeść się chce :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńaż jeść się chce :) pychotka :)
OdpowiedzUsuń