Lekkie i orzeźwiające ciasto, czyli biszkopt w towarzystwie delikatnej pianki na bazie kremówki i soczystystych borówek zanurzonych w galaretce
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka wiśniowa
- 150 ml wrzątku
- około 500 g borówek amerykańskich
- 2 galaretki owoce leśne
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnęcia.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 150 ml wrzatku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli wlewamy zimą galaretkę. Na ostudzony biszkopt wylewamy piankę wyrównujemy oraz pozostawiamy do stężenia. W międzyczasie galaretki owoce leśne rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i pozostawiamy do schłodzenia. Borówki myjemy, osuszamy na sitku, układamy na masie śmietanowej i zalewamy je tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
borówki borówki amerykańskie borówkowa pokusa ciasta ciasto borówkowa pokusa ciasto z borówkami
Czekam na owoce z działki i podobne chcę zrobić. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńOj ta pokusa skusiłaby mnie bez dwóch zdań. Piękna, lekka. Idealne ciasto na letnie ciepełko. Pozdrowionka cieplutkie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam borówki:)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre ciasto na lato
OdpowiedzUsuńTakie ciasta na lato to najlepsza deserowa propozycja. I jeszcze oko cieszą pięknym wyglądem. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńco ja bym dała za kawałeczek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńBorówki to wielka pokusa!
OdpowiedzUsuńkusisz, zdecydowanie kusisz tymi swoimi uroczymi ciastkami :)
OdpowiedzUsuńborówki amerykańskie może nieco inaczej smakują, ale za to prezentują sie rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
Biszkopt suchy.Smietana za kwasna.Ogolnie cierpkie ciasto.Zrobilam ponownie.Nasaczylam biszkopt,dodalam troche cukru pudru do smietany/2 lyzki/
OdpowiedzUsuńi owoce/pokroilam na czaski brzoskwinie/.Robilam z brzoskwiniami.Teraz jest wysmienite.Wilgotne i smakowite.
Kremówka jest słodka, więc nie wiem czemu śmietanka wyszła Ci kwaśna :) chyba że użyłaś zwykłej śmietany :) Biszkopt na drugi dzień nie powinien być suchy, chyba że za bardzo go spiekłaś :)
UsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuń