Kakaowy biszkopt w połączeniu z bezą na bazie orzechów ziemnych, kokosa i batoników prince polo oraz z puszystym kremem budyniowym z gorzką czekoladą i prince polo
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kakaowy biszkopt:
beza:
Przygotowanie:
Składniki:
kakaowy biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów ziemnych bez soli
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych bez soli
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 75 g prince polo classic (1 1/2 batona XXL)
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 g prince polo classic (1 i 1/2 batona XXL)
- orzechy ziemne na wierzch
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i stopniowo wsypujemy cukier. Do białek wsypujemy orzechy ziemne posiekane i zmielone, wiórki kokosowe i pokrojone prince polo. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Bezę pieczemy około 25 min. Upieczoną pozostawiamy do wystygnięcia.
1 szklankę mleka gotujemy z cukrem, a w 2 szklance mleka miksujemy żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na gotujące się mleko wylewamy masę jajeczną. Gotujemy, aż powstanie budyń i cały czas mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na bezę wykładamy 2/3 masy, przykrywamy kakaowym biszkoptem i na górę wykładamy resztę masy. Ciasto posypujemy orzechami ziemnymi. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
baton prince polo batonik ciasta ciasto batonik ciasto prince polo ciasto z prince polo orzechy zimne orzeszki ziemne prince polo
Pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńŁał ale ciacho! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :) Piękna prezentacja.
OdpowiedzUsuńMoja mama przepada z a takimi ciastami. Z pewnością by jej smakowało. Ja też skosztowałabym z wielką chęcią. Na pewno jest znacznie lepsze niż wafelki Prince Polo :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) w planach na przyszły weekend mam coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńCzy w okrągłej/tortowej blaszce można je zrobić ?
OdpowiedzUsuńmożna :)
UsuńCzy mogę zamiast orzechów ziemnych dać laskowe?
OdpowiedzUsuń