Proste dwukolorowe ciasto ze śliwkami ukrytymi pod pianką waniliową. Smakuje wyśmienicie do kawy lub herbaty
Wymiary formy: 22x33 cm.
Składniki:
ciasto:
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka ciemnego kakao
pianka:
- 5 białek
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- 1/2 kg śliwek
Przygotowanie:
Śliwki dzielimy na połówki i usuwamy z nich pestki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka, a następnie na przemian wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą. Powstałe jednolite ciasto dzielimy na połowę. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do drugiej części wsypujemy kakao i ucieramy, aby powstała jednolita masa. Ciemne ciasto wykładamy na jasne i układamy połówki śliwek skórką do dołu.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 minut. W międzyczasie miksujemy białka z solą na sztywną pianę. Potem dodajemy cukier puder i cukier waniliowy oraz na koniec olej i budyń. Następnie wyjmujemy podpieczone ciasto i na wierzch wykładamy pianę. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy je w 170 st. przez 30 min. do zarumienienia pianki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto dwukolorowe ciasto ze śliwkami dwukolorowe ciasto ze śliwkami śliwki śliwki pod kołderką ucierane ciasto ze śliwkami
ale świetne ciasto:)
OdpowiedzUsuńKochana wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńŁadne i smaczne :) Czego chcieć więcej? Ciasto jak marzenie. Uwielbiam takie śliwkowe :) Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądające ciasto :D ! Jak tylko kupię śliwki to spróbuję!
OdpowiedzUsuńbajerzaste
OdpowiedzUsuńapetyczne bardzo :)
OdpowiedzUsuńBarrrrrdzo fajne ciasto. Na pewno upiekę.
OdpowiedzUsuń