Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 4 marchewki (około 500 g po obraniu)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 5 jabłek
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodajemy partiami mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej (ciasto wychodzi dość gęste). Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do ciasta.
Ciasto mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. oraz pieczemy około 45 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe z jabłkami ciasto z jabłkami ciasto z marchewki ciasto z marchewki i jabłek jabłka marchewka
Też dziś piekłam marchewkowe z ananasem ,ale ci urosło ,moje na małą blaszkę.
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Szalenie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasta marchewkowe za ten kolorek :) W wersji z jabłkami jeszcze nie jadłam. Ciekawe :) A jak pysznie wygląda... Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuńuwielbiam marchewkowe ciasto, idealne jest na jesień :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie przypomniałam jak dawno nie jadłam ciasta marchewkowego, muszę szybko nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńJajka całe czy tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńcałe jajka
Usuń