Jesienne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich i jabłek. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 200 g masła
- 2 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek mleka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- opcjonalnie budyń śmietankowy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy tak, aby powstało nam ciasto przypominające kruszonkę. Wsypujemy cukier, a następnie orzechy oraz mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z mlekiem, dodajemy do przygotowanego ciasta i miksujemy.
Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę (jeżeli jabłka mają dużo soku, można je wymieszać z proszkiem budyniowym, ale nie jest to konieczne). Gęste ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu układamy jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 40 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto orzechowe ciasto orzechowe z jabłkami ciasto orzechowo jabłkowe jabłka orzechy
Pyszności! Proszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto. I składniki i przepis i zdjęcia. Pyszota :)
OdpowiedzUsuńIdealne na jesień. U mnie też ostatnio wylądowało ciacho pełne orzechów włoskich i migdałów <3
OdpowiedzUsuńSuper :) a orzechów mam pod dostatkiem.
OdpowiedzUsuńJak na nie patrzę to aż mam ochotę na takie ciacho. Dawno nie jadłam ciasta z jabłuszkami. A tak pysznie kusi... Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpyszne:)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne to Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, jesienne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńjabłka i orzechy to zgrana paczka:)
mniam :) jabłka i orzechy bardzo pasują do siebie :)
OdpowiedzUsuń