Przepis na ten miodownik mam z pożółkłej kartki w notatniku Mamy. Masa do przełożenia z kwaśnej smietany jest przepyszna, inna niż wszystkie, a ciasto z dnia na dzień smakuje jeszcze lepiej
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 2 1/3 szklanki mąki
- 150 g masła
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- wiórka kokosowe
Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy równe porcje. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min.
Upieczone miodowe blaty studzimy. Gdy mamy upieczone blaty robimy masę. W garnku gotujemy mleko z masłem i cukrem. Jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę dokładnie miksujemy, aby nie było grudek. Następnie wlewamy masę jajeczną na gotujące się mleko i cały czas mieszamy oraz gotujemy do zgęstnięcia. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
blaty miodowe ciasta ciasto miodowe masa śmietanowa miodownik miodownik z masą śmietanową miód
Jakże pysznie wygląda Twój miodownik. Nigdy go nie robiłam. Ale teraz zapisuję Twój przepis i chętnie zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDwie najlepsze pod słońcem rzeczy - miodownik i masa śmietankowa. Zaklęte w jedno ciasto. Wspaniałe, doskonałe. Ach, bardzo jestem ciekawa tego smaku! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie)))
OdpowiedzUsuńWitam, czy śmietana ma być kwaśna?
OdpowiedzUsuńJuż doczytałam :) kwaśna ma być :)
UsuńNajlepiej smakuje następnego dnia - chyba bym nie wytrzymała ;) :D
OdpowiedzUsuńJest super ten miodownik dzieki
UsuńWlasnie zrobilam miodownik z Pani przepisu.Skosztowalam masy-przepyszna. Na calosc czekamy do jutra :)
OdpowiedzUsuń2i1/3szk.maki wystarczy na 3 blaty.
OdpowiedzUsuńspokojnie wystarczy, to nie jest duża blaszka :)
UsuńPrzepyszny‼ ja na górę dałam polewę kakaową i na pół ciasta cukiereczki na wierzch a na pół wiórka i też smaczne :))
OdpowiedzUsuńa jak nie mam takiej blaszki, mam ta standardowa 22x33?
OdpowiedzUsuńTo trzeba zwiększyć proporcje lub rozwalkowac cieniej ciasto jak się uda, wtedy będzie niższe
UsuńSuper wypróbuję bo jeszcze , takiej masy do miodownika ze śmietaną nie robiłam .
OdpowiedzUsuńA cukier ma być wanilinowy czy cukier z wanilią?
OdpowiedzUsuńKtóry wolisz
UsuńLubię te przepisy tylko wkurza mnie to, gdy nie ma podanych rozmiarów blachy, trzeba się na kombinować
OdpowiedzUsuńW tym przepisie jest podany rozmiar blaszki,ma wymiary 24×28
UsuńA rozmiar blaszki kest podany spód blaszki czy góra?😉
OdpowiedzUsuńgóra
UsuńIle dni wcześniej można zrobić to ciasto?jak chcę zrobić na święta to można jutro upiec spody a we wtorek już masę czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz tak zrobić
UsuńRozumiem że do masy całe jajka A nie tylko żółtka?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńMasa mi się lekko ścięła. Co robić ? wylewać na ciasto, czy robić nową ??
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, goście zachwyci.
OdpowiedzUsuńWejdzie na stałe do moich wypieków.
Będzie testowane.
OdpowiedzUsuńBlaty już upieczony ile wcześniej należy przełożyć masą aby skruszały?
OdpowiedzUsuńJa robiłam miodownik z serem smażonym Ale ten też zrobię Wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń3 łyżki mąki ziemniaczanej mają być czubate, płaskie, czy jakie? Śmietana kwaśna, tak? Czy budyń będzie gęsty?
OdpowiedzUsuńzwykłe łyżki, nie płaskie i nie czubate, śmietana kwaśna,
UsuńA czy masa nada się do przełożenia piernika staropolskiego? Czy będzie za rzadka ?
OdpowiedzUsuńnie wiem, trzeba spróbować,
UsuńCzy mogę go zrobić w czwartek mając gości w piątek?;p nic się nie stanie z masą?
OdpowiedzUsuńProszę o odpowiedź:)
Przepraszam -nie w piątek a w niedzielę 😁
OdpowiedzUsuńA czy można dołożyć na masę warstwę orzechową?
OdpowiedzUsuńpewnie tak
UsuńWitam. Bardzo zainteresował mnie ten krem, bo takiego nie znam. Więc będzie pieczony miodownik z tego przepisu. Mam pytanie ile dni upiec przed podaniem. Mój miodownik z kaszą piekę na 2 dni przed i trzymam w lodówce. Rozumiem, że ten też w lodówce przechowywać tylko ile wcześniej upiec i ile postoi, bo ciasto wygląda mi na bardziej delikatne niż z mojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńTen też możesz upiec tak 1-2 dni wcześniej, ile takie ciasto wytrzyma ciężko mi powiedzieć, u nas znika w 2 góra 3 dni
UsuńDziękuję za odpowiedź. U mnie czasami dojadalismy na 4 dzień i było ok .Zdrowych, smacznych i spokojnych Świąt
OdpowiedzUsuńA czy masa z śmietaną. Nie jest kwasna
UsuńCzy przy kwaśnej śmietanie się nie zetnie? W razie problemu jak ratować masę?Wygląda świetnie ! 🤎
OdpowiedzUsuńzawsze robię na kwaśnej, nie ma problemu ze zwarzeniem
UsuńDobrze wyszło ! Miałam obawy czy się nie zwarzy ,nic takiego się nie stało.U mnie nie wszystkim smakują wiórki kokosowe ,więc na ztarlam czekoladę i jest super . Dziękuję ❤️bardzo za przepis i odpowiedź 👍
UsuńWitam jaką ,śmietanę dodać do masy kwasną ,czy słodką
OdpowiedzUsuńkwaśną
UsuńPowiem krótko, bardziej ohydnego kremu nie jadłam! Lepiej ugotować bez dodatku kwaśnej śmietany, bo jest smaczniejszy. Niestety goście komentowali smak kremu, jako bardzo dziwny. Jestem zdruzgotana, a komentarze były pochlebne, tfuuuu.
OdpowiedzUsuńMnie tu bardziej pasuje mleko skondensowane
UsuńKwestia gustu. Skoro 99% osób które wypróbowały ten przepis i go chwalą a wam nie podpasował tzn że po prostu nie są to wasze smaki. Nie trzeba od razu aż tak ostro krytykować. Lepiej ci będzie jak wyplujesz trochę jadu? 🤔 Można to grzeczniej wyrazić nawet jeśli wg ciebie nie jest to trafiony przepis.
UsuńA ja robię masę z kaszy manny,pycha. 1litrmleka,10 łyżek kaszy,szklanka cukru. Ugotować kaszę ,utrzeć margarynę na puch i połączyć z kaszą,przełożyć blaty.
OdpowiedzUsuńPamiętam z dzieciństwa że moja mama też taką robiławiec chętnie spróbuję następnym razem 😊 Dziękuję x
UsuńCieszę się że trafiłam na ten przepis.Ciasto jest przepyszne❤️masa śmietanowa super 👍👍👍
OdpowiedzUsuńno właśnie, kartka mogła być pożółkła, bo i ja go znam sprzed tylu lat, że wszystko mogłoby zżółknąć! Jednakże kiedyś gdzieś mi się zapodział przepis, a w pamięci nie wszystkie ilości zachowałam. Dzięki za ten przepis upiekę niebawem, bardzo się cieszę!
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam po raz pierwszy w życiu placki miodowe tyle że z innego przepisu i strasznie ciężko się rozprowadzało ciasto na papierze do pieczenia. Czy w tym przepisie też ktoś miał z tym problem czy może wręcz przeciwnie, może łatwo się je wałkuje czy rozprowadza 🤔 Podzielcie się swoim doświadczeniem, proszę
OdpowiedzUsuńBardzo dobry miodownik piekę go trzeci raz na te święta Wielkanocne 2024.
OdpowiedzUsuń