Podudzia z kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to smaczna propozycja na łatwy i szybki niedzielny obiad
Wymiary naczynia: 43x22x6 cm
Składniki:
- około 1 i 1/2 kg podudzi z kurczaka (12 szt.)
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- papryka pikantna
- pieprz
- olej
Majeranek, paprykę słodką i pikantną, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy kapustą wymieszaną z pokrojoną w kostkę cebulą (jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, można ją wypłukać i odcisnąć). Warstwa kapusty nie może być za gruba, bo się nie upiecze, najlepiej tak około 2 cm wysokości. Na kapuście układamy podudzia, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 st. i pieczemy około 20 min. Następnie temperaturę zmniejszamy do 200 st. i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie kurczaka odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. w 180 st. do zarumienia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kapusta kiszona kurczak kurczak na obiad kurczak pieczony na kiszonej kapuście obiad podudzia podudzia pieczone na kiszonej kapuście
Smakowita propozycja :-)
OdpowiedzUsuńElegancki obiad :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Jak dawno nie jadłam takich domowych pyszności. Mniam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Polecam
OdpowiedzUsuńwszystkim bardzo smakowało, na niedzielny obiad pomysł super
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, teraz kapuściane przepisy z mięsem najlepsze
OdpowiedzUsuńWyglada wysmienicie i przepysznie. Zrobie na sobotni obiad 😀
OdpowiedzUsuńpieczona kiszona kapusta z cebulką robi się delikatna i słodka, a kurczak soczysty - mniam!
OdpowiedzUsuńZnam taką wersje tylko ze kapustę z wierzchu smaruje się majonezem...
OdpowiedzUsuń