Trójkąciki ziołowo - serowe
Chrupiąca, złocista przekąska z ziołami prowansalskimi, serem oraz papryką. Smaczniejsza i zdrowsza od kupowanych chipsów czy krakersów
Ilość: 55 sztuk
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko (białko pozostawiamy do posmarowania trójkątów)
- 4 płaskie łyżki miękkiego masła
- 100 g startego żółtego sera
- 16 łyżek mleka
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wyrabiamy, aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 1/2 cm i za pomocą wałka, przekładamy na papier oraz wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto kroimy na 3 paski i z każdego wycinamy trójkąty. Powstałe trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każdy z nich smarujemy roztrzepanym białkiem (jeśli lubimy, możemy też posypać solą gruboziarnistą). Pieczemy około 15 minut w 180 st., aż się lekko zarumienią.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciastka ziołowo serowe domowe krakersy imprezowe przekąski przekąski trójkąciki ziołowo serowe wytrawne ciastka
Bardzo fajna przekąska :-)
OdpowiedzUsuńświetna przegryzka! :D
OdpowiedzUsuńIdealne na wieczór filmowy. Kto by po takie pyszności nie sięgnął? Pycha! Lubię serowe smaki. Pozdrowionka cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńsuper na imprezkę
OdpowiedzUsuńzrobiłam - nie wytrzymałam i dodałam proszek do pieczenia i mój ukochany kminek - rewelacja
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie,czy nadają się do czystego barszczu czerwonego? pozdrawiam anka
OdpowiedzUsuńjeżeli dodasz zamiast ziół prowansalskich kminek, to będą pasowały.
UsuńFaktycznie, masz rację.Dziękuję Ci bardzo za odp.i pozdrawiam serdecznie.A.
OdpowiedzUsuńWitam czy lepsze są świeże pierwszego dnia czy na drugi odchodzą czy czestwieja? Jak lepsze na 2dzien jak przechowywać owinięte w coś ?
OdpowiedzUsuńAle pomysłowa przekąska. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPyszna przekąska na Sylwestra, robimy...
OdpowiedzUsuń