Bardzo aromatyczne pierniczki z dodatkiem skórki z pomarańczy
Ilość: 80 sztuk
Składniki:
- około 3 szklanki mąki
- 4 duże łyżki miodu naturalnego (u mnie gryczany)
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
Przygotowanie:
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło z miodem. Następnie do gorącej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę, wbijamy jajka, dodajemy startą skórkę z pomarańczy, całość mieszamy.
Przekładamy mąkę na stolnicę robimy dołek i wlewamy masę miodową. Całość zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykrawamy pierniczki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10-12 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na święta pierniczki pomarańczowe pierniki i pierniczki świąteczne pierniczki
Muszą być pyszne. Ja, jeśli już robię to takie klasyczne, ale te są przefajne! :) Urocze, pyszne gwiazdeczki
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :)
oj skórka genialnie podkręca smak pierniczków :D
OdpowiedzUsuńPiekna prezentacja! Już czuje ten aromat.... bajecznie w kuchni.....
OdpowiedzUsuńCzy one są miękkie po upieczeniu,a potem twardnieją? Jak to z nimi jest?
OdpowiedzUsuńTak zaraz po upieczeniu, jak są ciepłe są miękkie, ale później twardnieją i muszą swoje poleżeć 😁 u mnie zawsze szybko znikają nawet jak są twarde 😀
UsuńRozumiem teraz jak jest. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpycha
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze , pokrojoną czekoladę ; g o r z k ą , albo d e s e r o w ą !!!.
OdpowiedzUsuń