Mięciutkie i rumiane drożdżówki z aromatyczna pigwą
Ilość: około 36 sztuk
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
- około 3 i 1/2 szklanki mąki
- 40 g drożdży
- 7 łyżek cukru
- szklanka letniego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- owoce pigwy (u mnie z nalewki)
Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dolewamy mleko, wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko i żółtka ucieramy z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczną i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulkę, oprószamy mąką. Odstawiamy w misce przykrytej ścierką do wyrośnięcia na około 40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Szklanką wycinamy kółka. W każdym kółku na środku robimy mocne wgłębienie np.: kieliszkiem. W każde wgłębienie nakładamy pigwę i wciskamy ją.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułeczki z pigwą drożdżówki drożdżówki z pigwą pieczywo pigwa
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńKusisz niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, ja pigwę z nalewki wykorzystywałam dotychczas jedynie do herbatki :)
OdpowiedzUsuń