Wyśmienite ciasto szczególnie dla kawoszy. Spód kawowy pokryty dżemem z czarnych porzeczek oraz masą z dodatkiem kawy cappuccino. Dla wzmocnienia smaku i zapachu wierzch posypany świeżo zmieloną kawą
Wymiary formy: 33x22 cm
Składniki:
spód:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- dżem z czarnych porzeczek (410 g)
- alkohol do nasączenia (według uznania)
- świeżo zmielona kawa do posypania
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej i dalej miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec wsypujemy kawę i wszystkie składniki mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 min. w 170 st. (do suchego patyczka).
W międzyczasie przygotowujemy krem. W 1/2 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego roztrzepaną zawiesinę. Wszystko mieszamy i gotujemy budyń. Potem ucieramy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń oraz cappuccino. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, aby powstała puszysta masa. Następnie wystudzony spód nasączamy alkoholem, smarujemy go dżemem, a na niego wykładamy krem kawowy. Wierzch posypujemy świeżo zmieloną kawą.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cappuccino cappucino capucino ciasta ciasto kawa ciasto kawka ciasto kawowe ciasto z kawą kawa rozpuszczalna
uwielbiam kawkę i mogłabym ją pić i jeść na okrągło;)
OdpowiedzUsuńKocham kawę- To ciasto zdecydowanie dla mnie :):):)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to ciasto. Ciasto kawka w sam raz do kawki. ;-)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJestem wielbicielką kawy i uwielbiam to ciasto! Piekłam je już kilka razy i za każdym razem wychodziło przepyszne i zawsze smakowało moim gościom. W ogóle uwielbiam wszelkie słodkości z nutką kawowego aromatu. To zdecydowanie moje smaki. Przełamują one bardzo dobrze taką przesadną słodkość i dodają odrobinę goryczki. Polecam ten przepis każdemu kawoszowi. :)
OdpowiedzUsuń