Ciasto kawka



Wyśmienite ciasto szczególnie dla kawoszy. Spód kawowy pokryty dżemem z czarnych porzeczek oraz masą z dodatkiem kawy cappuccino. Dla wzmocnienia smaku i zapachu wierzch posypany świeżo zmieloną kawą

Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

spód:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
krem:
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 łyżek kawy cappuccino o smaku czekoladowym
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • dżem z czarnych porzeczek (410 g)
  • alkohol do nasączenia (według uznania)
  • świeżo zmielona kawa do posypania




Przygotowanie:

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej i dalej miksujemy na mniejszych obrotach. Na koniec wsypujemy kawę i wszystkie składniki mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 25 min. w 170 st. (do suchego patyczka). 


W międzyczasie przygotowujemy krem. W 1/2 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wlewamy do niego roztrzepaną zawiesinę. Wszystko mieszamy i gotujemy budyń. Potem ucieramy masło, dodajemy do niego porcjami wystudzony budyń oraz cappuccino. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, aby powstała puszysta masa. Następnie wystudzony spód nasączamy alkoholem, smarujemy go dżemem, a na niego wykładamy krem kawowy. Wierzch posypujemy świeżo zmieloną kawą.


Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. uwielbiam kawkę i mogłabym ją pić i jeść na okrągło;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kawę- To ciasto zdecydowanie dla mnie :):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto. Ciasto kawka w sam raz do kawki. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem wielbicielką kawy i uwielbiam to ciasto! Piekłam je już kilka razy i za każdym razem wychodziło przepyszne i zawsze smakowało moim gościom. W ogóle uwielbiam wszelkie słodkości z nutką kawowego aromatu. To zdecydowanie moje smaki. Przełamują one bardzo dobrze taką przesadną słodkość i dodają odrobinę goryczki. Polecam ten przepis każdemu kawoszowi. :)

    OdpowiedzUsuń