Odchudzona wersja pączków serowych - znakomita alternatywa dla tych smażonych w tłuszczu
Ilość: 8 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Do miski przekładamy ser biały, wbijamy jajko i wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Całość miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz zagniatamy ciasto (może się lekko kleić do rąk, ale mąki nie należy zbyt dużo dosypywać, bo pączki wyjdą twarde).
Z powstałego ciasta na stolnicy formujemy wałek i dzielimy go na 8 porcji i z każdej części robimy kulkę. Pączki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 - 25 min. Ostygnięte pączki oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta karnawał pączki pączki serowe pączki serowe z piekarnika pączki z piekarnika tłusty czwartek twaróg
Pyszne pączki :-)
OdpowiedzUsuńooo paczki z piekarnika, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis na pączusie :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWlasnie je robilam i nie sa rewelacyjne ale zjadliwe radze dodac wiecej cukru i posmarowac blache tluszczem bo strasznie sie do papieru kleja.
OdpowiedzUsuńdla mnie te pączki z większą ilością cukru są za słodkie :) zawsze można je nadziać np. marmoladą. Nie miałam problemu z klejącym ciastem do papieru, polecam ręce oprószyć mąką i formować pączki, zamiast smarować papier tłuszczem :) Pozdrawiam!
Usuńapetycznie wyglądają ;) zastanawiam się tylko czy to jeszcze pączki, czy może już bułeczki? :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) Jutro na deser zrobię dla chłopa :D
OdpowiedzUsuńJutro wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJednak wydają się być przepyszne :)
Muszę koniecznie je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPączki wyglądają cudnie! Twaróg zawiera mnóstwo białka, dlatego takie słodkości są idealne po treningu. Chętnie wypróbuję przepis. Moje pączki czy drożdżówki wychodzą twarde i zbite. Nie mam ręki do drożdży:)
OdpowiedzUsuńJeżeli wychodzą twarde i zbite to możliwe że dodajesz za dużo mąki :)
UsuńNie jadłam i nie robiłam pączków z piekarnika. Wyglądają bardzo smacznie i mniej tłusto niż tradycyjne :)
OdpowiedzUsuńMożna upiec z nadzieniem te pączki.
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńA mi wyszły zakalce i kamienie :-((((
OdpowiedzUsuńjeżeli wyszły Ci twarde to za dużo mąki dałaś, a zakalec? może w za małej temperaturze piekłaś :) Pozdrawiam!
UsuńWyszły 👌 z tym że radzę trochę mniej mąki dać to będą bardziej miękkie
OdpowiedzUsuńJak tylko znalazłam ten przepis, to postanowiłam je upiec. I teraz właśnie zajadam :) Bardzo dobre, a w dodatku błyskawicznie się je robi :)
OdpowiedzUsuńWyszły smaczne, pachną bardzo ładnie i wyglądają jak na zdjęciu. Dałem 160g mąki zamiast 170, ale następny, razem dam jeszcze trochę mniej - jakieś 150. Cukru waniliowego dałem pół paczki i dodałem aromatu waniliowego w płynie. Piekłem jakieś 23 min 180 stopni z termoobiegiem, pod koniec na 3 minuty na górę, żeby się przyrumieniły. I lepiłem na desce oprószonej mąką, żeby się tak nie kleiły. Przydałaby się jakaś szpryca, żeby je nadziać bo w tym cieście jest potencjał.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i skorzystałam z Twoich modyfikacja, wyszły rewelacyjne. Dałam 150 g jasnej orkiszowej mąki (na przesianej) oraz jedynie 2 łyżki cukru i w ogóle bez wanilinowego. Pieczenie 23 min z termoobiegiem. Użyłam serka capreggio z Biedronki. Wyrabiałam krótko, nawet specjalnie się nie kleiła ta masa. Przepis super i świetne porady modyfikatora, efekt końcowy mnie zaskoczył, a wypieki nie są moją mocną stroną :) dziękuję!
UsuńCzytając przepis, wydaje się, że nie da się niczego popsuć...Niestety da... Pączki nic a nic nie wyrosły. Wyszły twarde i zakalcowate. Nie miksowałam długo, wyrabiałam najkrócej, jak to było możliwe. Mąki dałam nawet ciut mniej. Piekarnik też nagrzany odpowiednio. Robiłam dwa podejścia (z chudym twarogiem): przeciśniętym przez praskę dwukrotnie i nie. Obydwa z kiepskim efektem. Braku wyglądu nie rekompensuje smak. Moja struktura ciasta też inna niż na fotografiach powyżej. Cóż, z całą pewnością do nich nie powrócę. A szkoda! Gratuluję tym, którzy mają rękę do takich wytworów.
OdpowiedzUsuńOdpowiedź jest jedna:chudy twaróg przecisniety przez praske
UsuńTo nie wina przepisu tylko twoja przeanalizuj bo z pewnością robisz coś źle albo masz słabej jakości składniki czy np. zły proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają ale niestety mi również nie wyszły. Zrobiłam wszystko jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńSa przepyszne mniam������
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! <3 Pracy nie ma przy nich wcale, a są pyszne. Robiłam już dwa razy. Za pierwszym razem zrobiłam nieco mniejsze i wyszło mi 11 pączków, za drugim zrobiłam większe i wyszło 8 i według mnie lepiej robić większe, są smaczniejsze :) Na weekend planuję zrobić je jeszcze raz, tym razem z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych :)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne!
OdpowiedzUsuń