Rolada z bitą śmietaną



Klasyczna rolada biszkoptowa z bitą śmietana i galaretką. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3/4 szklanki mąki 
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia 
poncz do nasączania:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody 
  • aromat waniliowy 
bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix
dodatkowo:
  • galaretka wiśniowa
  • 300 ml wrzątku
  • cukier puder do posypania



Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody i odstawiamy do stężenia. Galaretkę najlepiej przelać do płaskiego naczynia, aby łatwo było pokroić w paski. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz ucieramy. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około 20 minut (biszkopt nie może być spieczony). Następnie gorący biszkopt, przekładamy na ścierkę, zdejmujemy papier do pieczenia i szybko zawijamy w roladę (spodem ciasta do środka) wzdłuż dłuższego boku razem ze ścierką. Tak zawinięte ciasto zostawiamy do wystygnięcia. 


Śmietankę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem (masę można utrwalić śmietan-fixem). Zimny biszkopt rozwijamy nasączamy wodą wymieszaną z aromatem waniliowym oraz smarujemy bitą śmietaną. Na dłuższy brzeg ciasta (ten, który ma być w środku rolady) układamy pociętą w paski galaretkę. Ciasto zawijamy i posypujemy cukrem pudrem. 


Roladę podajemy schłodzona.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy: