Mocno kokosowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym kremem z mleczka kokosowego, wiórków kokosowych, kremówki oraz serka śmietankowego. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogaci i uatrakcyjni smak wypieku
Wymiary formy: 33x22 cm
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g serka śmietankowego
- 250 ml śmietany 30%
- 1 śmietan-fix
- 1 galaretka cytrynowa
- alkohol lub herbatka owocowa do nasączania
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wsypujemy stopniowo cukier. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wszystko razem mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przecinamy go na dwa blaty.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksem według przepisu na opakowaniu. Potem ucieramy serek z cukrem, wiórkami oraz mleczkiem kokosowym. Do masy dodajemy ubitą śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstały krem schładzamy w lodówce.
Następnie pierwszy blat placka smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy go drugim blatem. Wierz pokrywamy pozostałym kremem i dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kokosowa chmurka ciasto kokosowe kokosowa chmurka mleczko kokosowe wiórki kokosowe
Wygląda na cudownie leciutki :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam zjadłabym
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię . :-) Jest mega pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda cudnie! A jak delikatnie i lekko. Aż zdjęcie się unosi:)))) Piękna sprawa! Muszę takie zafundować mojej mamie, która kocha kokosy w każdej postaci!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie leciutkie ciasta pianki :)
OdpowiedzUsuńjakiego serka użyłaś???
OdpowiedzUsuńzwykły serek z biedronki :)
UsuńSerek smietankowy to taki typu almette?
OdpowiedzUsuńtak taki :)
UsuńJak ma wyglądać ten serek śmietankowy bo kupiłam Almette stek śmietankowy twaroszkowy i nie wim czy nie zniszczę tym ciasta ?
OdpowiedzUsuńmoże być :)
UsuńJa używam Mascarpone. I jest idealny do tego ciasta.
OdpowiedzUsuń