Kokosowa chmurka

Mocno kokosowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym kremem z mleczka kokosowego, wiórków kokosowych, kremówki oraz serka śmietankowego. Dodatek galaretki cytrynowej wzbogaci i uatrakcyjni smak wypieku

Wymiary formy: 33x22 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
krem:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g serka śmietankowego
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 galaretka cytrynowa
dodatkowo:
  • alkohol lub herbatka owocowa do nasączania
  • wiórki kokosowe do dekoracji



Przygotowanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i wsypujemy stopniowo cukier. Dalej ubijamy i dodajemy żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wszystko razem mieszamy. Powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i przecinamy go na dwa blaty.



W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w szklance wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Następnie ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksem według przepisu na opakowaniu. Potem ucieramy serek z cukrem, wiórkami oraz mleczkiem kokosowym. Do masy dodajemy ubitą śmietanę oraz lekko tężejącą galaretkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i powstały krem schładzamy w lodówce. 



Następnie pierwszy blat placka smarujemy 2/3 kremu i przykrywamy go drugim blatem. Wierz pokrywamy pozostałym kremem i dekorujemy wiórkami kokosowymi.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 komentarzy:

  1. Wygląda na cudownie leciutki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię . :-) Jest mega pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to wygląda cudnie! A jak delikatnie i lekko. Aż zdjęcie się unosi:)))) Piękna sprawa! Muszę takie zafundować mojej mamie, która kocha kokosy w każdej postaci!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie leciutkie ciasta pianki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakiego serka użyłaś???

    OdpowiedzUsuń
  6. Serek smietankowy to taki typu almette?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ma wyglądać ten serek śmietankowy bo kupiłam Almette stek śmietankowy twaroszkowy i nie wim czy nie zniszczę tym ciasta ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja używam Mascarpone. I jest idealny do tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń