Herbatniki przełożone kremem kukułkowym i delikatną pianką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
krem kukułkowy:
- 200 g cukierków kukułek
- 1/3 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g masła
- 200 g cukierków kukułek
- 1/3 szklanki mleka
- 250 ml śmietanko 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
- posiekana lub starta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Kukułki na krem rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop kukułkowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kukułkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek.
W międzyczasie cukierki na piankę rozpuszczamy w mleku w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i małym strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę, a następnie rozpuszczone cukierki. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto kukułka cukierki kukułki kukułka kukułka bez pieczenia top ciasta bez pieczenia
Jeju.....Ja taką głodna a tu takie pyszności !!:-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam kukułki a ciasto z nimi musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCiasto znam, ale w trochę innej wersji - pieczonej. Chętnie wypróbuje taka wersję, bo prezentuje się genialnie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho w prostej wersji bez pieczenia, to mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho :-)
OdpowiedzUsuń