Pyszne, wilgotne ciasto z mielonymi pistacjami i migdałami z nutką skórki cytrynowej. Idealna propozycja na wielkanocny stół
Wymiary formy: 26x11 cm
Składniki:
- 60 g obranych pistacji
- 60 g migdałów
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 60 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju np. słonecznikowego
- skórka starta z 1 cytryny
- posiekane pistacje
- migdały
- polewa czekoladowa
Obrane pistacje i migdały mielimy w maszynce do mielenia orzechów lub malakserze. Dodajemy do nich przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
Potem dodajemy żółtka i olej, ciągle ubijając. Na koniec delikatnie wmieszamy mąkę z orzechami oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 min. w 170 st.
Po upieczeniu studzimy, polewamy polewą i dekorujemy.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka pistacjowo migdałowa babka wielkanocna ciasta migdały pistacje Wielkanoc
Jak pięknie ozdobiona :)
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis na babke wielkanocna !
OdpowiedzUsuńRacja, rewelacja !
OdpowiedzUsuńPiękna i bardzo apetyczna babka. Już wiem jaką ja przygotuję, dziękuję za ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuń