Wiosenna sałatka warstwowa z ogórkiem


Znakomita warstwowa sałatka makaronowa z ogórkiem, szynką i kukurydzą z dodatkiem sosu czosnkowego

Składniki:
  • około 1 i 1/2 szklanki drobnego makaronu, ugotowanego (u mnie gwiazdki)
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • mały kubek śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

Śmietanę mieszamy z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Szczypiorek drobno siekamy. Na dno salaterki wykładamy makaron i smarujemy go 1/2 sosu czosnkowego. Następnie do miski dajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki wymieszane z 3 łyżkami szczypiorku.



Potem wsypujemy pokrojoną szynkę i smarujemy ją resztą sosu. Na wierzch wykładamy odsączoną kukurydzę i posypujemy ją resztą szczypiorku.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy: