Ciasto wyśmienicie smakuje, a każdy kawałek jest pełen barw i efektownie się prezentuje
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 9 białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 4 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka niebieska
- 400 g serka waniliowego
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Cały czas miksując dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Ciasto dzielimy na cztery równe części. Do pierwszej dodajemy żółtka i mąkę, do drugiej - kisiel, do trzeciej - kakao, do czwartej - mak. Każdą część dokładnie mieszamy łyżką.
Na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą nakładamy w jednym miejscu, na środku, na zmianę po dwie łyżki każdego ciasta.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 40 min. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystygnięcia i przekrawamy na dwa blaty.
Cztery galaretki (1 cytrynowa, wiśniowa, agrestowa, niebieska) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, każdą osobno. Galaretki wylewamy na płaskie naczynia lub do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.Ostatnie opakowanie galaretki (cytrynowa) rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Serki waniliowe miksujemy i lekkim strumieniem wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową. Do masy wsypujemy pokrojone galaretki i mieszamy łyżką. Na pierwszy blat wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto cygańskie ścieżki ciasto z galaretkami galaretki kakao kisiel mak serki waniliowe
Bardzo lubię to ciasto :) Wyszło Ci przepiękne :)
OdpowiedzUsuńsuper pokazujesz każdy etap, dla mnie ciasto bomba
OdpowiedzUsuńklasyka :) aczkolwiek dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńGenialna nazwa:D Wypróbuję na pewno;)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda,
OdpowiedzUsuńupiekłam wyszedł mi znakomicie był bardzo dobry polecam
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda, mam ochotę zrobić...Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńSerek waniliowy czyli homogenizowany typu Danio?
OdpowiedzUsuńmoże być taki
Usuń