Pyszne i delikatne kotleciki z ugotowanych jajek i szczypiorku. Łatwa i szybka propozycja na bezmięsny obiad
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki sera żółtego startego na grubych oczkach
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
5 jajek gotujemy na twardo, studzimy obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, bułkę tartą, ser żółty i wbijamy jajko. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
jajka kotlety kotlety jajeczne ze szczypiorkiem kotlety na obiad kotlety z jajek ze szczypiorkiem kotlety z jajkami obiad szczypiorek
no to mam pomysł na dzisiejszy obiad
OdpowiedzUsuńpowiedz mi koniecznie ile wyszło Ci kotlecików z takiej porcji? wiem, że wszystko zależy od wielkości ale chciałabym mieć pogląd czy zmniejszyć przepis czy zwiększyć dla własnych potrzeb.
OdpowiedzUsuńmałych wyszło mi 10 sztuk, ale takich większych wielkości jak mielone wyjdzie około 7 sztuk :)
UsuńBardzo fajny i super smaczny pomysł na obiad. Pycha :)
OdpowiedzUsuńniedawno robiłam, u mnie w domu to pyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie ;) chętnie bym zjadła więc chyba zrobić muszę... pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńkiedyś to była moja zmora dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam....pyszne :)
OdpowiedzUsuńNajdelikatniejsze ze wszystkich kotlecików:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńMuszę i jak zrobić bo wyglądają apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńPyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńCzy mogłabyś podawać w przepisach na ile osób jest danie? będzie łatwiej dobierać ilości produktów do własnych potrzeb.
OdpowiedzUsuń