Farsz z kaszy jaglanej z dodatkiem mięsa mielonego owinięty w liście młodej kapusty, zapieczony w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne danie obiadowe
Składniki:
- główka kapusty
- 2 szklanki kaszy jaglanej + 4 szklanki wody
- około 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 4 cebule
- papryka słodka
- majeranek
- pieprz i sól
sos:
Przygotowanie:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 pomidory
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- około 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie, że całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. W międzyczasie z kapusty odcinamy głąb i wkładamy ją do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu. Gdy liście lekko zmiękną ściągamy je z kapusty (czynność tą powtarzamy kilkakrotnie, aż rozbierzemy całą kapustę).
Do miski przekładamy kaszę jaglaną, mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka i doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem. Całość mieszamy. Następnie w liście kapusty zwijamy farsz. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Pomidory blendujemy z mąką, koncentratem pomidorowym, wodą oraz doprawiamy sola i pieprzem do smaku (jeżeli sos wyjdzie gęsty dolewamy wody).
Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 50 minut.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
gołąbki gołąbki na obiad gołąbki z kaszą jaglaną gołąbki z młodej kapusty kasza jaglana kasze kasze i ryż obiad
ale pysznie wyglądają te gołąbki
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki :) Pysznie wyglądają i z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńz moją ulubioną kaszą na pewno smakują fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńprzyznam, że z kaszą jaglaną jeszcze gołąbków nie jadłam, smakują podobnie jak z ryżem? chyba się skuszę zrobić
OdpowiedzUsuńgołąbki podobne są do tych z ryżem, ale kasza ma trochę inny smak :)
Usuńale pyszne:)
OdpowiedzUsuńRobi się mielone z kaszą, czemu i nie gołąbki?! Bardzo apetycznie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń