Ilość: około 12 sztuk
Składniki:
Składniki:
- 1 kalafior
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
- 4 łyżki startego sera żółtego
- 1 jajko
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na gotującą się wodę. Pod koniec gotowania, jak kasza wypije prawie całą wodę, wyłączamy i zestawiamy. Kasza wchłonie resztę wody i dojdzie. Jaglankę odstawiamy do ostygnięcia. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kalafiora rozmiażdżamy przy pomocy widelca (jeżeli kalafior ma dużo wody to go odsączamy). Do miski przekładamy kaszę, kalafiora, ser żółty i wbijamy jajko. Mieszamy wszystkie składniki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kalafior kasza jaglana kotlety kotlety kalafiorowe kotlety kalafiorowe z kaszą jaglaną kotlety na obiad kotlety z kalafiora obiad
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kotleciki z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńtakich kotletów jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńKalafior uwielbiam w każdej postaci ale kotletów jeszcze nie jadłam. Chętnie wypróbuję
OdpowiedzUsuńzrobiłem super ...tylko wprowadziłem małą modyfikację bo się rozpadały...mianowicie dodałem jeszcze jedno jajko i łyżkę mąki (w moim przypadku gryczanej), a panierowałem w otrębach owsianych ,smażyłem na oleju kokosowym
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich a prezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńvery interesting topic
OdpowiedzUsuńthanks for this content :)
OdpowiedzUsuńRozwalają się. Przez dodanie kaszy piją tłuszcz. Nie polecam.
OdpowiedzUsuń