Puszysty i wilgotny murzynek z delikatnym serem z dodatkiem budyniu śmietankowego. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a zarazem smaczne
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 500 g sera z wiaderka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo wsypujemy cukier. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, wlewamy małym strumieniem olej i wodę oraz partiami wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser z wiaderka miksujemy z proszkiem budyniowym i cukrem oraz wykładamy go na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto murzynek ciasto murzynek z serem murzynek murzynek z serem murzynek z serem budyniowym ser z wiaderka
w końcu znalazłam blog, który przedstawia krok po kroku jak upiec ciasto, dobra robota, zrobię na weekendzie, może się uda :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam :) Pyszności :) Proszę o kawałek ;)
OdpowiedzUsuńPięknie połączyły się obie masy. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pysznia. A jaki wymiar jest blachy do tego ciasta
OdpowiedzUsuńwymiar formy podany jest nad składnikami :D Pozdrawiam!
Usuńtak jak wyżej :Wymiary formy: 24x28 cm
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba detaliczna fotorelacja z pieczenia :) Ciacho przeapetyczne!
OdpowiedzUsuńPiekłam już te ciasto jest smaczne.
OdpowiedzUsuńJa juz pieklam drugi raz i wyszedl zakalec ��
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ciasta nie można zbyt długo mieszać lub temperatura piekarnika jest nieodpowiednia :)
UsuńPiekłam,wyszedł pyszny! Tyle że nakładałam ser łyżką i gdzieniegdzie bardziej sie ''zanurzył'' w murzynku. Ale bardzo polecam, mój czterolatek czatował bez przerwy przy blaszce :) i tatuś też:-D
OdpowiedzUsuńZakalec też mi wyszedł w jednej z formy: robiłam z podwójnej porcji składników, bo miałam tylko blache 24x40, wiec zrobiłam tą dużą blachę i keksówkę. Nie wiem o co chodzi, ale w blaszce wyszedł super, a w keksówce zakalec??!! To dziwne, bo w jednej jak i w drugiej foremce ciasto wyglądało tak samo.
OdpowiedzUsuńAha, a też taka moja rada: lepiej chyba łyżką nakładać punktowo ser a nie na całą powierzchnię, właśnie po to, żeby ser nie ścisnął zbytnio murzynka i pozwolił mu rosnąć pomiędzy serem...
w keksówce mogło być za dużo ciasta, a czas pieczenia za krótki :)
UsuńPrzepyszne ciasto, upiekłam go pierwszy raz w mojej nowiutkiej kuchence i wyszedł świetnie za pierwszym razem. Oto link, gdzie można kupić taką kuchenkę: https://www.ceneo.pl/176462...
OdpowiedzUsuńniestety ale zakalec mi wyszedł :( szkoda bo wygląda super apetycznie
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto ! - szybkie , banalnie łatwe i nie drogie ... Dziewczyny myślę że jeśli będziecie trzymać się tych zasad to unikniecie zakalca .Po pierwsze - składniki w temp. pokojowej , po drugie ja masę czekoladową na początku ubijam mikserem ale kiedy jest etap dodawania składników suchych - robię to delikatnie szpatułką , po trzecie - masę serową ubijamy bardzooooo krótko ( Jak to przy sernikach ) , byle składniki się połączyły . Inaczej ser pójdzie w górę,a potem brzydko opadnie.
OdpowiedzUsuńMonika R.
Ciasto super szybko się robi i ja dodałam 1kg sera z wiaderka + 2xbudyń + 1/2 szkl. Cukrru spokojnie wystarczy.Pieklam około 50minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Polecam.
OdpowiedzUsuńSkładniki na urzyka też Pani pwikszala czy tylko na ase serwa?
UsuńNiestety okropny zakalec mi wyszedł, oklapł prawie od razu... nie wiem czemu, składniki były w temp. pokojowej,blacha pod wymiar...cóż, szkoda :(
OdpowiedzUsuńNie polecam. Wyszedł zakalec
OdpowiedzUsuńPiekłam dzis super ciasto ��������
OdpowiedzUsuńTen czas to porażka piekła 50min i było surowe w środku i to bardzo.
OdpowiedzUsuńPrzepis do bani wychodzi zakalec...
OdpowiedzUsuń200st i 40min byloby lepsza opcją
OdpowiedzUsuńCiasto proste i smaczne. Super smakuje z mlekiem.
OdpowiedzUsuńWyszło super. Przyznaję - sera miałam połowę porcji, więc może murzynek miał lepsze warunki do wyrośnięcia... Za to miałam tylko ser w kostce i masa serowa była mało hmmmm elastyczna w procesie przygotowania, ale nie wpłynęło to na jakość wypieku. Moja forma to szerszą kreskówka i nie mam zakalca. Ilość cukru ok, chociaż również zastanawiałam się czy nie za mało bedzie �� polecam spróbować przepisu!
OdpowiedzUsuńZakalec :(
OdpowiedzUsuńZakalec :-(
OdpowiedzUsuńWszystko zrobiłam tak, jak w przepisie i wyszedł zakalec. Nie polecam. Jeszcze nigdy nie upiekłam zakalca aż do teraz. Szkoda
OdpowiedzUsuń