Botwinka to prosta, bardzo smaczna zupa o pięknej buraczanej barwie. Najlepiej smakuje następnego dnia
Składniki:
- około 2,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego
- 1 duży pęczek botwinki (najlepiej o różnej wielkości buraczków)
- 4 młode, nieduże marchewki
- 1 młoda pietruszka
- 4 młode, średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki, selera, lubczyku (ilość według uznania)
- 3 łyżki śmietany 18%
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę i czosnek kroimy w krążki, a ziemniaki w kostkę. Natomiast większe buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a mniejsze drobno kroimy razem z botwinką.
Tak przygotowane warzywa, całą cebulę oraz przyprawy wrzucamy do bulionu. Wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania wsypujemy posiekane natki. Potem dodajemy sok z cytryny oraz zahartowaną śmietanę (do śmietany wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy). Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy na twardo jajka. Botwinkę podajemy z pokrojonymi jajkami.
co tu dużo mówić - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych zupek - pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń