Kakaowe kruche ciasto z kokosową warstwą i agrestem, nie za słodkie i lekko kwaskowate od owoców ciasto
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka serka waniliowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń czekoladowy
- 1 1/2 łyżeczki sody
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 6 łyżek serka waniliowego
- agrest
Przygotowanie:
Mąkę siekamy z masłem, żółtkami, serkiem waniliowym, cukrem pudrem, kakao, budyniem czekoladowym i sodą. Szybko wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części (2/3 ciasta i 1/3 ciasta).
Większą część rozwałkowujemy na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą wkładamy do zamrażarki. Następnie agrest obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier, potem mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy wiórka kokosowe i serek waniliowy oraz miksujemy do połączenia składników. Masę kokosową wylewamy na przygotowane ciasto. Układamy na niej agrest.
Na wierzch ścieramy drugą wyjętą z lodówki połowę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 50 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
agrest ciasta ciasto kokosowe z agrestem ciasto kokosowo agrestowe ciasto z agrestem kakao kruche ciasto wiórki kokosowe
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Jak dla mnie idealne ciasto :)
OdpowiedzUsuńIdealne choć nie jadłaś go jeszcze?
Usuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńznam to ciasto jest świetne z każdymi owocami, choć z agrestem to jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, bardzo, ale to bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńchciałabym spróbować ;)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA można z mrożonym agrestem? I czy rozmrozić czy nie?
OdpowiedzUsuńzawsze robię ze świeżymi owocami :)
Usuń