Pyszne ciasto bez pieczenia z budyniową warstwą kokosową i pianką cytrynową. Ciasto idealnie sprawdzi się w ciepłe dni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
warstwa kokosowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1 galaretka cytrynowa
- 330 ml śmietanki 30%
- 250 ml wrzątku
- około 300 g herbatników (30 szt.)
Przygotowanie:
W jednej szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, mąkę i jajko. Resztę mleka gotujemy. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy budyń i wiórka kokosowe. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę kokosową.
W międzyczasie galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Śmietankę ubijamy i cały czas miksując małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę. Na masie kokosowej układamy drugą warstwę herbatników i wylewamy tężejącą masę cytrynową. Ciasto wstawiamy do stężenia najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto cytrynowe ciasto kokosowe ciasto kokosowo cytrynowe masa kokosowa top ciasta bez pieczenia wiórki kokosowe
Piękne, zjawiskowe ciacho. Przepis wędruje do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos i cytrynowy smak również :) Jak dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńna weekendzie mają być upały, będzie przepis jak znalazł, dzięki
OdpowiedzUsuńtakie ciasta bardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńchętnie spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJaką mąkę trzeba dodać?
OdpowiedzUsuńmąka pszenna :)
Usuńmusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńCzy galaretka ma być tężejąca?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń