Puszysty biszkopt przełożony musem z nektarynek z delikatną masą na bazie kremówki, czyli idealne orzeźwienie w upalne dni
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- 1 niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 nektarynek (około 1 kg)
- 3 galaretki pomarańczowe
- 500 ml wrzątku
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka pomarańczowa
- 150 ml wrzątku
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku oraz wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę włożoną papierem do pieczenia oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia.
3 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Nektarynki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy. Do zmiksowanych nektarynek wlewamy zimną galaretkę i mieszamy. Tężejący mus nektarynkowy wykładamy na biszkopt i pozostawiamy do zastygnięcia.
1 galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w 150 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy i powoli wlewamy zimą galaretkę. Masę śmietanową wlewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Uwielbiam nektarynki <3
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie idealne na upały :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńuwielbiam nektarynki,ale ciasta z nektarynkami jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuń