Połączenie herbatników, cytrynowej pianki, galaretki i masy jogurtowej, czyli orzeźwiające i bardzo smaczne ciasto bez pieczenia
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
pianka cytrynowa:
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
- około 20 herbatników
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
Przygotowanie:
1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.
W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę przelewamy na piankę. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i zimną mieszamy z jogurtem. Masę jogurtową wylewamy na zastygnięte ciasto.
Wstawiamy je do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto cytrynowe ciasto cytrynowe bez pieczenia galaretki jogurt naturalny śmietanka top ciasta bez pieczenia
ale Ci piękne warstwy wyszły! Pycha ciasto:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciasto :) Proszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńIdealne na letnie upały! :)
OdpowiedzUsuńRaczej deser, niż ciasto.
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, piękne warstwy :)
OdpowiedzUsuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPo co ta smietanka 30% w masie jogurtowej?
OdpowiedzUsuńnie ma śmietanki w masie jogurtowej :)
UsuńTeraz niby nie ma, ale wcześniej zamiast 200ml wrzątku było 200ml śmietanki
Usuńprzepyszny deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie to wygląda
OdpowiedzUsuń