Jagodowy obłoczek



Pyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Kakaowy biszkopt z masą budyniową kusi sporą ilością galaretki i świeżych jagód

Wymiary formy: 22x33 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 budynie waniliowe (40 g x 3 bez cukru)
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 1 l jagód
  • 3 galaretki owoce leśne




Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy olej oraz ocet. Wszystko mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut. 


W międzyczasie przygotowujemy masę. Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do rozpuszczenia. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i budyń odstawiamy do wystudzenia. Następnie rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie (dajemy nieco mniej wody, niż podano na opakowaniu) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Potem ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto i pokrywamy ją jagodami. Owoce zalewamy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do lodówki. 


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy: