Pyszne, nie za słodkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Kakaowy biszkopt z masą budyniową kusi sporą ilością galaretki i świeżych jagód
Wymiary formy: 22x33 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 budynie waniliowe (40 g x 3 bez cukru)
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- około 1 l jagód
- 3 galaretki owoce leśne
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier oraz żółtka i dalej ubijamy. Potem wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy olej oraz ocet. Wszystko mieszamy i powstałe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Placek pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Z mleka odlewamy 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do rozpuszczenia. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i budyń odstawiamy do wystudzenia. Następnie rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie (dajemy nieco mniej wody, niż podano na opakowaniu) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Potem ucieramy masło z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto i pokrywamy ją jagodami. Owoce zalewamy tężejącą galaretką i ciasto wstawiamy do lodówki.
Mmm, same pyszności))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho z moimi lubionymi boróweczkami, mniamm :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPycha, mi w tym roku starczyło jagód jedynie na parowance
OdpowiedzUsuńale pycha ;)
OdpowiedzUsuńCzy można pokombinować z innymi owocami?
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
Usuń