Soczyste podudzia zapieczone w sosie cebulowym. Bardzo szybkie do zrobienia i smaczne danie z kurczaka
Składniki:
- 14 podudzi
- 4 cebule
- 330 g śmietany 12%
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
Podudzia myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce smalcu.
Podudzia nacieramy solą i pieprzem oraz układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę, wodę, mąkę mieszamy i dodajemy cebulę. Tak przygotowanym sosem cebulowym zalewamy kurczaka. Przykrywamy go folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 1 godzinę. Po tym czasie podudzia odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min.
Gotowe podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula kurczak kurczak na obiad kurczak w sosie cebulowym obiad podudzia podudzia w sosie cebulowym sos cebulowy
Bardzo apetyczne danie :) Mniam...
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki 😊
OdpowiedzUsuńPo prostu pysznie -:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny sos:)
OdpowiedzUsuńSmietana słodka czy kwaszona?
OdpowiedzUsuńKwaśna
Usuń