Sałatka z ogórków, cukinii i cebuli w zalewie octowej z dodatkiem kurkumy. Idealnie sprawdzi się do zimowych obiadów
Ilość: 7 słoików (450 ml)
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1 1/2 kg cukinii
- 4 cebule
- 20 g kurkumy
- 1/3 szklanki soli
- gorczyca
- 1 1/4 szklanki octu 10%
- 2 1/2 szklanki cukru
- 300 ml wody
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
W misce warzywa mieszamy z solą i kurkumą oraz odstawiamy na około 2 godz. Po tym czasie nakładamy ogórki z cukinią w słoiki razem z wytworzonym sokiem (nie wylewamy go). Do każdego słoika wsypujemy około 1/2 łyżeczki gorczycy. Z octu, cukru i wody gotujemy zalewę. Następnie gorącą wlewamy do ogórków z cukinią, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy. Ilość słoików zależy od ilości nałożonej sałatki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula cukinia ogórki ogórki i cukinia ogórki z cukinią w kurkumie przetwory przetwory z cukinii przetwory z ogórków sałatka z ogórków i cukinii
Pyszne ogóreczki :) Mniam... :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, pyszna jest :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne to jest
OdpowiedzUsuńA ile słoiki pasteryzowac trzeba
OdpowiedzUsuńokoło 5-7 minut
UsuńDla mnie opis zalewy do sałatki z kurkumą jest niejasny, ponieważ soku po dodaniu soli jest na tyle dużo że można zalać słoiki bez użycia zalewy octowej. I bardzo dużo tego cukru i soli:-( jak na tak małą ilość sałatki. Proszę o dokładniejszy opis. Co prawda sama kombinowanym z zalewą ale będę miała te informacje na przyszły rok.
OdpowiedzUsuńIle się pasteryzuje
OdpowiedzUsuń