Delikatne, lekkie i nie za słodkie ciasto na bazie kremówki i galaretek, znakomicie sprawdzi się w upały. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, najlepiej smakuje dobrze schłodzone
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 600 ml wrzątku
- 3 x 300 ml śmietanki 30%
- 15 herbatników
Przygotowanie:
Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnego naczynia, rozpuszczamy w 200 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy wystudzoną galaretkę cytrynową. Piankę cytrynową wykładamy na herbatniki i odstawiamy do zastygnięcia.
W ten sam sposób postępujemy przygotowując piankę wiśniową. 300 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę wiśniową. Piankę wiśniową wykładamy na zastygniętą warstwę cytrynową i odstawiamy do stężenia. Następnie przygotowujemy piankę agrestową. 300 ml śmietanki ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy galaretkę agrestową. Piankę agrestową wlewamy na ciasto.
Ptasie mleczko wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto bez pieczenia ciasto ptasie mleczko ciasto z galaretkami galaretki ptasie mleczko śmietanka top ciasta bez pieczenia
Pięknie wygląda i na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pianki 😍
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie lekkie ciasta :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetne ptasie mleczko! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba.
Rewelacja.
Pozdrawiam serdecznie! Miłego dnia :)
Cudne, muszę kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńIdealne takie na lato. Mniam ... ale puszek
OdpowiedzUsuńCudownie puszyste☺
Usuńmniam, pychotka ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. CUDO! Polałam górę czekoladą. Obłęd a nie ptasie mleczko :*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Agnes
Też tak robię ale jedną warstwe robie kakaową poprostu dodaje kakao i wtedy jest jeszcze lepsze.
OdpowiedzUsuńAle cudo, wygląda tak delikatnie i pysznie. Kolorowa chmurka :D
OdpowiedzUsuńPiękna wyszła, taka delikatna kostka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńMonika Max, dodajesz kakao zamiast czego, lubie czekoladowe ptasie mleczko, prosze o odpowiedz.Dziekuje i pozdrwiam.
OdpowiedzUsuńzamiast galaretki dodajemy żelatynę i kakao :)
UsuńIle żelatyny trzeba dodać na ilość śmietany w przepisie, jeśli nie chcę dodawać galaretki?
UsuńSama woda wyszła z tego przepisu. Zrobiłem jak opisane i tylko strata towaru
OdpowiedzUsuńJeżeli galaretki zostały wykonane tak jak w przepisie, a nie jak się w opisie na opakowaniu to nie ma możliwości, żeby wyszła woda
UsuńGalaretka musi być zimna czy prawie stężała? 200 ml zimnej galaretki na 300 ml śmietany dało wodę.
Usuńkocham galaretki! ciasto idealne na lato
OdpowiedzUsuńPyszne, robię już drugi raz ;) chyba jedno z ulubionych będzie ;)
OdpowiedzUsuń