Domowy sos słodko - kwaśny z pomidorów, papryki, cebuli, kukurydzy i ananasa. Znakomicie sprawdzi się do mięs, grilla, ryżu czy makaronu
Ilość: 20 słoików (300 ml)
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów lima
- 2 kg dojrzałych okrągłych pomidorów
- 1 1/2 kg papryki (żółta i czerwona)
- 1 kg cebuli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 szklanka cukru
- 150 ml octu
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 3 łyżki soli
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki oraz gotujemy prawie do całkowitego rozpadnięcia. W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w kostkę, a cebulę kroimy w piórka. Kukurydzę i ananasa odsączamy (sok z ananasa zostawiamy). Ananasa roimy w kostkę.
Rozgotowane pomidory blendujemy, wrzucamy paprykę i cebulę oraz gotujemy około 20 min. Ananasa i kukurydzę dodajemy do sosu, wsypujemy przyprawy: curry, paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól, cukier i dolewamy ocet. Sos gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Sok z ananasa mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do sosu. Całość gotujemy jeszcze około 10 min. i mieszamy aby sos się nie przypalił. Gorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na ściereczce do góry dnem do wystygnięcia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ananas cebula kukurydza papryka pomidory pomidory lima przetwory sos na zimę sos słodko - kwaśny sos słodko kwaśny do słoików sos słodko kwaśny na zimę
Bardzo lubią takie sosy :) Idealne :)
OdpowiedzUsuńa potem tylko kurczak i ryż i obiadek gotowy :)
OdpowiedzUsuńnie trzeba wekować?
OdpowiedzUsuńGorący wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na ściereczce do góry dnem do wystygnięcia.
UsuńJak długo przetrwa taki sos przechowywany w piwnicy?
OdpowiedzUsuńu mnie ten sos bardzo szybko znika, dłużej jak 3 miesiące nie trzymałam, bo wykorzystuję go bardzo często na szybki obiad :)
Usuńja w tamtym roku o tej porze robiłam podobny, dodatkowo nie pasteryzowałam i stoi do chwili obecnej, nic się z nim nie dzieje
UsuńSosik zrobiony :) w smaku pyszny :) Tylko ja go jeszcze dodatkowo pasteryzuję <15min> bo boje się, że za długo nie postoi a zrobiłam podwójną ilość składników.
OdpowiedzUsuńzależy jaki to jest sos
OdpowiedzUsuńCzy do sosu można dodać cukinie
OdpowiedzUsuńmyślę, że tak. Ja nie próbowałam robić z cukinią
UsuńCzęsto dodaje jedną cukinie pokrojoną w kostke :)
OdpowiedzUsuń