Szybkie ciasto z cukinią

Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z cukinii. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 4 jajka 
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 5 łyżek miodu (u mnie spadziowego)
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.



Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

30 komentarzy:

  1. chyba i ja muszę jakieś cukiniowe ciacho popełnic, bo Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw :) Z cukinią jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombastycznie wygląda to ciacho

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką pojemność ma Twoja szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piecze Pani góra+dół?

    OdpowiedzUsuń
  6. to możliwe, że 4 szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
  7. A ta cukinia ile szklanek w przybliżeniu ? Bo mam jedna ale mega wielką ☺ a ciasto wygląda super. I sama się chce za takie wziąć ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii, wszystko jest w przepisie :)

      Usuń
  8. Bardzo dobre ciasto z wykorzystaniem cukini,ale zamiast tego warzywa można je zastąpić dynią(mus z dyni),ja daje 1szkl musu,też pysznie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  9. a ten brązowy kolor to dzięki czemu wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedena średniej wielkości cukinia z wydrazonymi gwiazdami nasiennymi to napewno ma pojemność trzech szklanek, jakoś trudno mi w to uwierzyć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pojęcie średnia cukinia wydaje się być pojęciem względnym. Myślę że u każdego "średnia" cukinia wygląda inaczej. Warzywo to nie ma trzech wielkości małe, średnie, duże tak więc autorka napisała orientacyjnie

      Usuń
    2. w składnikach orientacyjnie jest podana wielkość cukinii, a w przygotowaniu jest podana ilość jaką użyłam :)

      Usuń
  11. Kristinacz Kawzmierczak czy dodac kakao aby uzyskac ciemny kolor ciasta pieknie wyglada pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciemny kolor jest z miodu, możesz dodać kakao, jak chcesz żeby było ciemniejszej :)

      Usuń
  12. A cukinię trzeba odciskać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie odciskałam, ale jak ma dużo soku to można lekko odcisnąć :)

      Usuń
  13. Chyba trzeba cukinię jednak odcisnąć. Moje ciasto piecze się już 2 godziny ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie odciskałam, ale to zależy od cukinii, jeżeli jest taka że ma bardzo dużo soku, to można lekko odcisnąć :)

      Usuń
  14. Robiłam je już kilka razy jest bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  15. nie dalam miodu, z ta iloscia cukru i tak wychodzi bardzo slodkie, od siebie polecam dorzucic ze 3 lyzki kakao i ziarna np slonecznik. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciemne ciasto wychodzi beż dodatku kakao ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy miód jest konieczny?

    OdpowiedzUsuń