Bardzo szybkie w przygotowaniu, puszyste i wilgotne ciasto z cukinii. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy i herbaty
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 5 łyżek miodu (u mnie spadziowego)
- 2 1/2 łyżeczki sody
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy miód, wlewamy olej, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do ciasta dodajemy 3 szklanki cukinii i całość mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto z cukinią ciasto z cukinii cukinia szybkie ciasto z cukinią
chyba i ja muszę jakieś cukiniowe ciacho popełnic, bo Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z wykorzystaniem warzyw :) Z cukinią jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńBombastycznie wygląda to ciacho
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńJaką pojemność ma Twoja szklanka?
OdpowiedzUsuń250 ml :) Pozdrawiam!
UsuńPiecze Pani góra+dół?
OdpowiedzUsuńtak :)
Usuńto możliwe, że 4 szklanki mąki?
OdpowiedzUsuńtak, 4 szklanki mąki :)
UsuńA ta cukinia ile szklanek w przybliżeniu ? Bo mam jedna ale mega wielką ☺ a ciasto wygląda super. I sama się chce za takie wziąć ☺
OdpowiedzUsuń3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii, wszystko jest w przepisie :)
UsuńBardzo dobre ciasto z wykorzystaniem cukini,ale zamiast tego warzywa można je zastąpić dynią(mus z dyni),ja daje 1szkl musu,też pysznie smakuje.
OdpowiedzUsuńa ten brązowy kolor to dzięki czemu wyszedł?
OdpowiedzUsuńDzięki miodowi :)
UsuńJedena średniej wielkości cukinia z wydrazonymi gwiazdami nasiennymi to napewno ma pojemność trzech szklanek, jakoś trudno mi w to uwierzyć
OdpowiedzUsuńPojęcie średnia cukinia wydaje się być pojęciem względnym. Myślę że u każdego "średnia" cukinia wygląda inaczej. Warzywo to nie ma trzech wielkości małe, średnie, duże tak więc autorka napisała orientacyjnie
Usuńw składnikach orientacyjnie jest podana wielkość cukinii, a w przygotowaniu jest podana ilość jaką użyłam :)
UsuńKristinacz Kawzmierczak czy dodac kakao aby uzyskac ciemny kolor ciasta pieknie wyglada pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiemny kolor jest z miodu, możesz dodać kakao, jak chcesz żeby było ciemniejszej :)
UsuńA cukinię trzeba odciskać?
OdpowiedzUsuńja nie odciskałam, ale jak ma dużo soku to można lekko odcisnąć :)
UsuńChyba trzeba cukinię jednak odcisnąć. Moje ciasto piecze się już 2 godziny ...
OdpowiedzUsuńja nie odciskałam, ale to zależy od cukinii, jeżeli jest taka że ma bardzo dużo soku, to można lekko odcisnąć :)
UsuńRobiłam je już kilka razy jest bardzo dobre
OdpowiedzUsuńnie dalam miodu, z ta iloscia cukru i tak wychodzi bardzo slodkie, od siebie polecam dorzucic ze 3 lyzki kakao i ziarna np slonecznik. :)
OdpowiedzUsuńTakie ciemne ciasto wychodzi beż dodatku kakao ?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńCzy miód jest konieczny?
OdpowiedzUsuńbez nie robiłam
Usuń