Aromatyczne i rozpływające się w ustach plastry szynki pieczone z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, czyli smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe
Składniki:
- około 1 kg szynki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżeczek smalcu
- garść świeżego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry szynki z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem układamy pokrojony na kawałki czosnek i łyżeczką rozkładamy smalec. Całość posypujemy świeżym tymiankiem.
Tak przygotowaną szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowaną szynkę podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula czosnek mięsne obiad szynka szynka cebulowa szynka pieczona szynka pieczona z cebulą szynka wieprzowa tymianek
super wygląda i mało pracy, mam szynkę, więc się skuszę
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak konkretna porcja mięsa :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam według przepisu, rozcięłam rękaw na koniec(8 minut przed). Mięso wyszło suche jak wiór.
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia jest uzależniony od wielkości i grubości plastrów, trzeba było sprawdzać stan szynki podczas pieczenia.
UsuńPieczenie takiego mięsa w temperaturze 200 st.C i to przez 1,5 godziny nieuchronnie prowadzi do klęski czyli całkowitego wysuszenia. Jeśli ktoś chciałby upiec pociętą szynkę to doradzam piec w temp. nie wyższej niż 90 st.C przez czas nie dłuższy niż 45 minut, często polewając bulionem spod mięsa zawartość naczynia i kontrolując jego stopień upieczenia.
OdpowiedzUsuń