Szynka pieczona z cebulą

Aromatyczne i rozpływające się w ustach plastry szynki pieczone z cebulą, czosnkiem i tymiankiem, czyli smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe

Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek smalcu
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Szynkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w talarki. W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry szynki z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem układamy pokrojony na kawałki czosnek i łyżeczką rozkładamy smalec. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. 



Tak przygotowaną szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 30 min. Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia. Tak przygotowaną szynkę podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 komentarzy:

  1. super wygląda i mało pracy, mam szynkę, więc się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam według przepisu, rozcięłam rękaw na koniec(8 minut przed). Mięso wyszło suche jak wiór.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości i grubości plastrów, trzeba było sprawdzać stan szynki podczas pieczenia.

      Usuń
  4. Pieczenie takiego mięsa w temperaturze 200 st.C i to przez 1,5 godziny nieuchronnie prowadzi do klęski czyli całkowitego wysuszenia. Jeśli ktoś chciałby upiec pociętą szynkę to doradzam piec w temp. nie wyższej niż 90 st.C przez czas nie dłuższy niż 45 minut, często polewając bulionem spod mięsa zawartość naczynia i kontrolując jego stopień upieczenia.

    OdpowiedzUsuń