Ulubiony kurczak mojego Męża. Kilka prostych składników, chwila roboty i myk do piekarnika. Kurczak po cygańsku to soczyste mięso pieczone w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i ogórka konserwowego. Znakomicie sprawdzi się na obiad
Składniki:
- 8 podudzi z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 4 pomidory
- 1 mała czerwona papryka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i solimy do smaku. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w słupki oraz wykładamy na kurczaka.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory i paprykę kroimy na kawałki oraz blendujemy. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
cebula drób kurczak po cygańsku kurczak w sosie cygańskim mięsne obiad ogórki konserwowe papryka podudzia po cygańsku podudzia z kurczaka pomidory
Bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie smaki :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł !
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńsuper smaczny wyszedł ten kurczak, jeszcze bardziej go przypiekliśmy bo takiego najbardziej lubimy
OdpowiedzUsuńJeśli ktoś woli wyraziste smaki, to do sosu pomidorowo-paprykowego dodałabym np. przecieru pomidorowego, przypraw, ziół. W takim wydaniu mnie nie powalił...
OdpowiedzUsuń