Kurczak po cygańsku

Ulubiony kurczak mojego Męża. Kilka prostych składników, chwila roboty i myk do piekarnika. Kurczak po cygańsku to soczyste mięso pieczone w sosie z pomidorów, papryki, cebuli i ogórka konserwowego. Znakomicie sprawdzi się na obiad

Składniki:


  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 pomidory
  • 1 mała czerwona papryka
  • sól i pieprz



Przygotowanie:

Podudzia myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu żaroodpornym i solimy do smaku. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w słupki oraz wykładamy na kurczaka.



Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory i paprykę kroimy na kawałki oraz blendujemy. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie smaki :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super smaczny wyszedł ten kurczak, jeszcze bardziej go przypiekliśmy bo takiego najbardziej lubimy

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli ktoś woli wyraziste smaki, to do sosu pomidorowo-paprykowego dodałabym np. przecieru pomidorowego, przypraw, ziół. W takim wydaniu mnie nie powalił...

    OdpowiedzUsuń