Aromatyczna szynka wieprzowa pieczona w piekarniku idealna jako wędlina lub danie obiadowe
Składniki:
- 2 kawałki szynki wieprzowej
- majeranek
- papryka słodka
- kilka ząbków czosnku
- sól i pieprz
- olej
Przygotowanie:
Szynkę myjemy i osuszamy. Majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i pokrojony czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Powstałą marynatą nacieramy szynkę i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 2 godz.
Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min (długość pieczenia szynki zależy od jej wielkości). Po tym czasie szynkę odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienienia.
Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min (długość pieczenia szynki zależy od jej wielkości). Po tym czasie szynkę odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienienia.
Szynkę podajemy jako wędlina na kanapki lub z ziemniakami, ulubionym sosem i surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina obiad szynka szynka pieczona szynka wieprzowa szynka z piekarnika
Pyszna szyneczka �� Uwielbiam ��
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że chyba zrobię ta szyneczkę na weekendzie
OdpowiedzUsuń