Szynka pieczona

Aromatyczna szynka wieprzowa pieczona w piekarniku idealna jako wędlina lub danie obiadowe

Składniki:
  • 2 kawałki szynki wieprzowej
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz
  • olej



Przygotowanie:

Szynkę myjemy i osuszamy. Majeranek, sól, pieprz, paprykę słodką i pokrojony czosnek mieszamy z kilkoma łyżkami oleju. Powstałą marynatą nacieramy szynkę i wkładamy ją do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki do przegryzienia na około 2 godz.


Po tym czasie wstawiamy je pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do do 180 st. i pieczemy około 1 godz. 30 min (długość pieczenia szynki zależy od jej wielkości). Po tym czasie szynkę odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. do zarumienienia.



Szynkę podajemy jako wędlina na kanapki lub z ziemniakami, ulubionym sosem i surówką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 komentarze: