Soczyste mięso z kurczaka pieczone w cebuli, porze i piwie. Znakomicie sprawdzi się na niedzielny obiad
Składniki:
- 12 podudzi z kurczaka
- 1 duża cebula
- 10 cm pora
- sól i pieprz
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
- 250 ml jasnego piwa
Przygotowanie:
Podudzia myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na kurczaku układamy cebulę pokrojoną w piórka i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką, dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Całość zalewamy piwem. Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 30 min. Upieczonego kurczaka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kurczak kurczak na obiad kurczak po bawarsku kurczak w piwie obiad piwo podudzia
Petarda! Wrzucić do naczynia, zasypać składnikami, zalać płynem i sruuuu do piekarnika - takie proste przepisy to ja lubię :) Podbieram do wypróbowania podczas zbliżającego się najazdu gości ;)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie i smakuje świetnie :) Nie wiedziałam, że ma taką nazwę, ale podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńbrzmi interesująco :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek :) :)
OdpowiedzUsuńJuż jestem ciekawa, co na to mój trener www.igortreneronline.pl. Mam nadzieję, że tego nie czyta, ale właśnie znalazłam idealny obiad na następną niedzielę :)
OdpowiedzUsuń