Ekspresowy sernik gotowany na herbatnikach, znakomita alternatywa dla tradycyjnego sernika. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, a smakuje wyśmienicie
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
sernik:
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 ml mleka
- 3 budynie waniliowe
- 200 g masła
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
- około 300 g herbatników
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz przykrywamy drugą warstwę ciastek.
Następnie wykładamy resztę masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i mleko w proszku oraz polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast ciasta ciasto bez pieczenia ciasto sernik herbatniki polewa czekoladowa ser z wiaderka sernik sernik bez pieczenia sernik gotowany sernik gotowany na herbatnikach top ciasta bez pieczenia
to się nazywa pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Na pewno skorzystam. Dzięki. Pozdrawiam.
UsuńCzy jajka ukręcamy najpierw na płynną masę zanim wlejemy do sera?
OdpowiedzUsuńnie, mieszamy razem z serem i rozpuszczonym masłem :)
UsuńPolewa bardzo tłusta,ja daję 1 łyżkę masła 4 łyżki cukru, 4 łyżki kakao i 4-5 łyżek wody,zagotuję i gotowe. Polewa super
UsuńPrzyznam, że polewa mi nie odpowiada, zamiast polewy robię lukier z alkoholem :)
UsuńA ja roztapiam krówki :-)
UsuńTak, jajka trzeba roztrzepać i wlać do garnka z serem
UsuńAle przepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSkopiowałam przepis i spróbuję wykonać. Dzięki.
OdpowiedzUsuńna pewno mi wyjdzie? jest to sprawdzony przepis? wygląda wyjątkowo pysznie.
OdpowiedzUsuńna pewno wyjdzie, ciasto jest proste do zrobienia :)
UsuńWyjsc wyjdzie napewno ;) mi akurat zeszło sie trochę dłużej jak 20minut ale warto ;)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńjest super
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy podane są składniki?
OdpowiedzUsuńA juz wiem, nie zauważyłam wcześniej
UsuńCzy budyń z cukrem, czy bez?
OdpowiedzUsuńbudyń bez cukru :)
UsuńJaka blacha? :)
OdpowiedzUsuńtak jak podane w przepisie, 24x28 cm
UsuńSerniki bardzo lubię, a gotowany to jeden z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda, mam pytanie cze nie wystarczą same żółtka, muszą być całe jajka?
OdpowiedzUsuńCalkiem jak moja kolezanka dasz jej przepis a ta zmienia po swojemu to po co ci ten przepis ?Piecz z glowy
Usuńja robię z całymi jajkami, z samymi żółtkami nie próbowałam :)
UsuńJa już dawno tak robię ale piekę biszkopt i kroję na połowę , całą masę leję między biszkopty.
OdpowiedzUsuńJa też tak robię ale na wierzch daję galaretkę
UsuńJa dziś zrobiłam i moge potwierdzić,ze jest pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńJajka się ścieły.Co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńmasło powinno być ciepłe, nie gorące :)
UsuńWłaśnie skończyłam robić serniczek. Wyszedł rewelacyjnie. Polecam i dziekuję :)
OdpowiedzUsuńJakie masło oryginalne,czy może być roślinne
OdpowiedzUsuńużyłam oryginalne :)
UsuńCzy mogę użyć sera Mój ulubiony czy będzie za tłusty
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że powinien się sprawdzić, bo to jest ser kanapkowo- sernikowy :)
UsuńJa kupuje ser we wiaderkach waniliowy albo smietankowy
UsuńPysznie wygląda, mam ochotę wypróbować przepis. A jakby dać więcej warstw herbatników? Czy to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńmyślę, że możesz dodać :)
UsuńSerniczek wyszedł pyszniutki .Super przepis.dziękuje i polecam.
OdpowiedzUsuńCzy mozna dac ser twarogowy zwykly czy musi byc w wiaderku?
OdpowiedzUsuńmoże być twarogowy, trzeba go zmielić, najlepiej 3 razy, pozdrawiam
UsuńBudyń na 0.5 l czy 3/4 l
Usuńna 0,5 l :)
UsuńJak stwierdzić czy masa jest już wystarczająco gęsta
OdpowiedzUsuńw masie nie czuć mąki, a jak się przestanie na kilka sekund mieszać to widać, że się gotuje :)
UsuńCiasto pyszne :-) Polecam wszystkim ten przepis 😊
OdpowiedzUsuńMam serek w wiaderka ale o smaku waniliowym , będzie dobre czy lepiej naturalny?
OdpowiedzUsuńbędzie sernik waniliowy, tylko zastanów się czy nie dać mniej cukru, bo pewnie ten serek jest słodki :)
UsuńCzy te 3 budynek to w tych 200 ml mleka czy tak jak na opakowaniu?
OdpowiedzUsuńmieszamy w 200 ml mleka tak jak w przepisie wyżej :)
UsuńCzym ewentualnie można zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuńmożesz pominąć ten składnik :)
UsuńZrobiłam naprawdę jest szybkie. Z tym że moje się rozwala przy krojeniu��Wszystko robione według przepisu nie wiem co takiego źle mi wyszło
OdpowiedzUsuńtrzymałaś w lodówce?, ciasto musi zastygnąć. Może za krótko gotowany był budyń :)
UsuńMAM TEN SAM PROBLEM, CIĘŻKO SIĘ KROI, ROZŁAZI SIĘ
UsuńBiorę się do roboty ����
OdpowiedzUsuńJa też dzisiaj próbuje, biszkopt już upieczony się studzi ��
UsuńZrobione niestety mąż nie wytrzymał i zjadł już po 6 godzinach w lodówce ale i tak było pyszne😉 dziś druga blacha będzie a ten przepis na stałe zagości w naszym domu 👍
OdpowiedzUsuńSkoro niektórzy robią na biszkopcie, to myślę że gotowe biszkopty też się nadadzą��
OdpowiedzUsuńMoże będą za delikatne ? A można krakersy słone???
UsuńCzy może być ser biały śmietankowy w kostkach
OdpowiedzUsuńoczywiście :)
UsuńDziękuję za przepis, rzeczywiście szybko się robi a masa choć gorąca to przepyszna. Studzi się na jutro, rodzinka nie może się doczekać☺Ja też.
OdpowiedzUsuńRobiłam dwa razy. Sernik jest przepyszny
OdpowiedzUsuńkoleżanka robiła potwierdzam przepyszny przyniosła do pracy wszyscy zachwyceni
OdpowiedzUsuńBardzo dobry, ale masa wyszła mi trochę zbita. Co zrobiłam nie tak?
OdpowiedzUsuńbardzo ciężko mi stwierdzić dlaczego masa wyszła zbita, może zależy to od sera jaki Pani użyła :)
UsuńUżyłam twarogu sernikowego President.
UsuńUżyłam twarogu President.
OdpowiedzUsuńTeż robiłam z twarogu z wiaderka President i wyszedł idealny
UsuńCzemu cukier nie chce się rozpuścić w maśle?
OdpowiedzUsuńbo to zależy od cukru :) ale nie martw się podczas gotowania się rozpuści :)
Usuńjaka błyszcząca polewa :) pyszny serniki !
OdpowiedzUsuńSernik wygląda pysznie! Polewa rewelacja!
OdpowiedzUsuńU mnie wszystkim smakowało. Polecam
OdpowiedzUsuńW jakiej kolejności wrzucamy składniki na polewę?
OdpowiedzUsuńwszystko razem rozpuszczamy :)
UsuńMam pytania.. czy ktoś próbował z gotową polewą czekoladową? Ostatnio znalazłam cukier do ciast smakowy ze skórką pomarańczy, myślą Panie że użycie go to dobry pomysł?
OdpowiedzUsuńmoże Pani użyć gotowej polewy, ja jednak wolę robić sama, bo gotowa podczas krojenia jest twarda i się kruszy :) jeżeli użyje Pani cukier z pomarańczą, to sernik będzie miał pomarańczowy aromat i posmak :)
UsuńChyba za krótko gotowałam masę, zaczęła się przypalać od spodu mimo że gotowane było na najmniejszym ogniu.. Zgęstniała ale nie gotowała się po całości. Włączyłam kiedy pojawiły się grudki, zdjęłam z palnika i robiłam grudki mikserem niestety po wyłożenie na herbatniki i wystawieniu do lodówki po paru godzinach nic się nie dzieje.. masa nie zastga. Czy da się to jakoś uratować???
OdpowiedzUsuńMożliwe ze masa była za krótko gotowana i nie zgęstniała dobrze. Masę podczas gotowania należy cały czas mieszać. Jeżeli zaczęła się przypalać i zaczęły pojawiać się grudki, trzeba było ściągnąć masę na chwilę z palnika, energicznie mieszać łyżką i ponownie wstawić na palnik. Użycie miksera mogło spowodować, że przebiła Pani masę i zaczęła podchodzić wodą. Może Pani spróbować dodać do masy żelatynę, ale wtedy konieczne będzie rozebranie ciasta, więc nie wiem czy to jest opłacalne i nie lepiej zjeść ciasto łyżką :)
UsuńMam 12 lat i udało mi się samemu zrobić, kiedyś robiłem z babcią a teraz ja sam PYCHA POLECAM
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto w miniony wekend.Wszystko wychodzi idealnie,przepis godny polecenia,sernik super,dodałam od siebie rodzynki i zapach pomarańczowy.Wszystko co sie doda to kwestia gustu ale najważniejsze że sernik bardzo dobrze się zastyga,potem dobrze kroi i super smakuje-rozpływa się w buzi.Był to mój tzw.próbny wytwór,główny debiut nastąpi na Święta
OdpowiedzUsuńjaki ser Pani używa do ciasta?
OdpowiedzUsuńser z wiaderka kupiony w Kauflandzie w opakowaniu z niebieskimi nadrukami :) ale jaki dokładnie nie pamiętam :)
Usuńdziękuję :) i jeszcze jedno pytanie...czy twaróg należy gotować w specjalnym garnku z grubym dnem? Pytam bo miałam problem z gotowaniem gęstych mas, przypalają mi się jeśli muszę długo gotować :( Ile czasu tak mniej więcej Pani gotuje
Usuńnajlepiej gotować w garnku z podwójnym dnem, wtedy masa się nie przypala i trzeba pamiętać, aby masę mieszać. Masę gotuję, aż nie jest wyczuwalny smak mąki, a gdy przestanę mieszać to widać, że się gotuje :)
UsuńRewelacja. Mega proste i bardzo pyszne. :)
OdpowiedzUsuńStygnie:-D
OdpowiedzUsuńMoże być margaryna Kasia?
OdpowiedzUsuńmoże być, ale masło lepsze :)
UsuńTeoretycznie wszystko wyszło idealnie masa wygląd itp ale smak... w ogóle nie słodki, trochę kwaśny:( Czy ser w wiaderko powinien być słodki? Dałam też budynie bez cukru. Szklanka cukru wystarczy?
OdpowiedzUsuńsernik nie jest za słodki, ale kwaśny nie powinien być. Czy aby ser był świeży?
UsuńZrobiłam. Niestety, szału nie ma. Rodziny na kolana też nie powalił. Wyjątkowo, jak na sernik , nie schodził. Pozostaję przy tradycyjnym. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRewelacja.Mokemu mężowi smakował lepiej niż tradycyjny.Dzisiaj robię po raz drugi. Polecam.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis. Nigdy nie robiłam takiego sernika. Czy on jest choć trochę zbliżony w smaku do normalnego?
OdpowiedzUsuńjest podobny do sernika, ale ma bardziej budyniowy smak :)
UsuńWitam,co mogę dodać (czy mogę pomocą?)jak nie mam mleka w proszku?☺
OdpowiedzUsuńmożesz pominąć ten składnik :)
Usuńno i ja chętnie wypróbuję jutro, bo dziś nie mam ciastek ,dam znać ,czy wyszedł tak jak na zdjęciu
OdpowiedzUsuńCzy to normalne ze ta polewa czekoladow wyszła taka zbita czy powinna być leżącą ? w sumie mogla bym ją wziąć w rękę i ulepić kulkę wiec nie wiem czy powinnam ją rozsmarować na ciescie w takiej postaci po i to się jakoś "przegryzie" w lodowce czy cos po prostu zrobiłam nie tak ☺
OdpowiedzUsuńpolewa powinna być lejąca, dolej więcej mleka :)
UsuńJak rozpuścić masło z cukrem?
OdpowiedzUsuńna malutkim ogniu :)
Usuńczy zamiast sera z wiaderka może być mascarpone
OdpowiedzUsuńz mascarpone nie próbowała, lepiej użyć ser biały i go zmielić :)
UsuńDziś zrobilam, pyszne! Zrobiłam z dwoma warstwami herbatników i mniejszą ilością cukru.
UsuńZrobiłam,ciasto pyszne ale ta pierwsza warstwa herbatników na spodzie zrobiła sie " ciapowata". Może za szybko wlałam masę serowa i była za gorąca???
OdpowiedzUsuńDużo zależy od użytych herbatników, niektóre tak reagują jak masa jest za ciepła :)
Usuńa jaki ma byc ser z wiaderka
OdpowiedzUsuńmoze byc ten wiaderku do serników niebieski z biedronki
Oczywiście, może być :)
UsuńZrobiłam z serka waniliowego dałam mniej cukru 3/4szkl i kakaowe herbatniki wyszedł super dziękuje za przepis POLECAM
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła można dać Kasie ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że się sprawdzi :)
UsuńPo komentarzach o przypalaniu zrobiłam w kąpieli wodnej i wszystko git :) wyszło super
OdpowiedzUsuńIle musi być w lodówce musi być całą noc?za mało herbatnikow kupiłam a muszę na 13 jutro mieć gotowe. Już je robiłam jest pyszne ale wtedy było w lodówce całą noc...
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć ile, ale pewnie kilka godzin 2-4 może wystarczy :)
UsuńSzkoda, że nie ma opcji drukowania przepisu.
OdpowiedzUsuńA mleko ilu procentowe?:)
OdpowiedzUsuńu mnie 3,2%
UsuńPo gotowaniu masa była mocno gęsta, kiedy wylewalam ja na herbatniki.Niestety, po schlodzeniu i paru godzinach w lodówce, stala sie całkiem plynna, rozlewala się...klapa całkowita. Zachodze w głowę, o co mogło chodzić?
OdpowiedzUsuńser z wiaderka musi być dobrej jakości i nie może być rzadki, a masa musi się widocznie gotować.
UsuńRobiłam kilka dni temu. Proponuję dodać do budyni łyżkę mąki ziemniaczanej, ponieważ masa za bardzo nie zgęstniała w lodówce. Ogólnie jak na te składniki to lepiej upiec prawdziwy sernik bo szału nie było.
OdpowiedzUsuńjeżeli budyń się gotował i nie był za szybko wyłączony to zgęstnieje. Obawiam się, że dodanie mąki ziemniaczanej spowoduje, że powstanie kluch :)
UsuńBydynie wymieszac z mlekiem i zagotowac a potem dodac do masy
OdpowiedzUsuńBudynie wymieszać z mlekiem, dodać do sera i całość zgotować :)
UsuńPonieważ byłam po operacji biodra, szukałam prosty przepis na sernik, przy posługiwaniu się dwoma, kulami, rewelacyjnie sprawdził się ten przepis.
OdpowiedzUsuńUżyłam serka Mój ulubiony, jako, że ser jest dość tłusty dałam tylko połowę masła i wyszedł super.
Polecam bardzo prosty i pyszny
Bardzo dobre ciasto. Dałam tylko mniej masła i cukru.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie za dużo budyni za mało sera. Mój gotowany sernik wyszedł bardzo sztywny.
OdpowiedzUsuńa budynie na 0,5l czy na 0,75 litra
OdpowiedzUsuńNa 0,5 l
UsuńPrzepis genialny, ja jako beztalencie cukiernicze, mogę szczerze polecić każdemu :)
OdpowiedzUsuńJeśli zaś chodzi o tytuł... Sernik robię już 5 raz i ani razu nie zmieściłam się w 20 minutach, należałoby to zmienić w tytule.
Z własnych uwag mogę dodać tyle że najlepiej mieszać drewnianą łyżką, zaś jeśli chodzi o masę to pilnować jej bo łatwo się przypala.
Na 5 razy 1 raz się nie udało (masa była zbyt wodnista i nie ściął się prawidłowo, ale smak pozostał :).)
Dodam jeszcze by w przepisie uwzględnić gramaturę budyni bo jest ich na rynku masa a nigdy nie wiem jakie kupić...
Usuńbudyń na 1/2 litra mleka
UsuńDawno mam przepis na sernik gotowany piekę 3 placki do sera umieram pół kostki masła z żółtkami cukrem pudrem.dodaje ser na wiaderka gotuje na małym ogniu do rozpuszczenia zagęszczenia 1 czubata łyżką mąki kartoflanej z 2 łyżkami mleka.Balabym się rozpuszcza masło tak jak jest w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńCzy próbował ktoś zamiast herbatnikow dać krakers?
OdpowiedzUsuńteż się powinny sprawdzić
UsuńCzy musi być twaróg z wiaderka ??
OdpowiedzUsuńnie, może być zwykły ser tylko zmielić trzeba :)
UsuńMOZNA DAC NP. BRZOSWINIE DO MASY?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńBardzo pyszne ciasto! Polecam użyć kakaowych herbatników, wtedy smak przypomina oreo...
OdpowiedzUsuńA czy ten sernik można zrobić na serku waniliowym z wiaderka? To taki typu homogenizowany. Zastanawiam się tylko, czy on nie będzie zbyt rzadki?
OdpowiedzUsuńtak można, jeżeli ser jest bardzo rzadki to proszę dodać 1 budyń więcej
UsuńCiasto pyszne , ale niestety 3 budynie za dużo , ciasto twarde , jak dla mnie wystarczy 2 budynie , polewe robie swoją 1/4 margaryny Kasi, 1/2 szkła.cukru , 2 łyżki ciemnego kakao , 1/4wody i gotuje aż znikną grudki , letnią polewę wylewamy na ciasto, pycha ��
OdpowiedzUsuńNo po prostu niebo w gębie, kocham Cię za ten przepis.
OdpowiedzUsuńGeneralnie zrobilam jak w przepisie z jednym ale... zrobilam wie ej warstw czyli dalam wiecej herbatników w tym czekoladowe! Nie wiem czy ktoś zna ciasto "buda, czy "chatka baby jagi", "chatka pucgatka"?? Geberalnie ja znam... smak dzieciństwa. Ten sernik po mojemu smakuje tak samo! Nawet mój syn który nie jadą ciast poza murzynkiem non stop karze mi robić. I tak robię juz 2 raz tym miesiącu!!
OdpowiedzUsuńA ja dałam ciasteczka owsiane...pycha:)
OdpowiedzUsuńA ja dałam ciasteczka owsiane...pycha:)
OdpowiedzUsuńJa piekę 3 kruche ciasta i przekładam masa. Czasem jedna warstwę robie z jabłek A do masy serowej bakalie.
OdpowiedzUsuńCzy może być mleko w proszku odtłuszczone granulowane z Gostyń?
OdpowiedzUsuńgranulowanego nigdy nie używałam :)
UsuńZrobiłam, świetny przepis. Wyszło pyszne i naprawdę mało pracy 🙂
OdpowiedzUsuńCzy mascarpone nada się do masy?
OdpowiedzUsuńraczej nie
UsuńPo kilku godzinach w lodówce smakował budyniowo, ale po przegyzieniu się smaków przez noc smakował już jak sernik. Robiłam na herbatnikach, których mi zabrakło, więc dokończyłam na krakersach (jedno i drugie się sprawdza i dobrze smakuje). Bardzo dobry, polecam :)
OdpowiedzUsuńPycha wygląda a w realu lepiej smakuje Jola ,wyślij kawałek ? hi hi bym spróbował
OdpowiedzUsuń