Najlepszy przepis na puszysty, a zarazem delikatny sernik. Swoim smakiem zachwyca każdego
Wymiary formy: 25x35 cm
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 8 jajek
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mąki
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru
- około 300 g herbatników
Przygotowanie:
Ser z wiaderka miksujemy z żółtkami. Cały czas ucierając partiami dodajemy mleko w proszku, mąkę pszenną i budynie waniliowe. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowy. Kremówkę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Białka przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 1 godz. Po upieczeniu sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto sernik mleko w proszku ser z wiaderka sernik sernik z mlekiem w proszku śmietanka
Serniki uwielbiam :) Ten na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny, zwłaszcza jak się lubi mleko w proszku ;)
OdpowiedzUsuńNa święta jak znalazł. Wygląda mega!
OdpowiedzUsuńDobre pyt. Gdzie mleko???
OdpowiedzUsuńbez mleka :)
Usuń��Dobrze, ze poprawione.
Usuńa ile tego mleka w proszku ?
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie 1/2 szklanki :)
UsuńA budyń zrobić czy taki sypki wsypać?
OdpowiedzUsuńsypki wsypujemy :)
Usuńapetyczny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńMoże być mleko granulowane?
OdpowiedzUsuńgranulowanego jeszcze nie używałam, ciężko mi powiedzieć czy się sprawdzi :)
UsuńGranulowane mleko nie ma smaku takiego jak w proszku.
OdpowiedzUsuńChyba za dużo herbatników jest w przepisie...300 g,zużyłam tylko 100 g
OdpowiedzUsuńCzy można dodać rodzynki, skórkę z cytryny ????
OdpowiedzUsuńtak, można :)
Usuńnie ma,to jak dobry sernik :)
OdpowiedzUsuńCzy na pewno wymiary blaszki są podane prawidłowo? Mi wyszły 2 blaszki: duża i średnia :)
OdpowiedzUsuńrobiłam w blaszce takiej jak podana wyżej :)
Usuńdużo zależy od użytych składników, wiesz ser nie jest równy serowi, tak samo z innymi składnikami :) ale jak puszysty to dobrze, jest wtedy taki lekki, chyba że lubisz bardziej zwarte serniki :) na zdjęciu prezentuje się pysznie :) pozwolisz, że dodam zdjęcie do albumu na fb?
Usuńoczywiście :) Po schłodzeniu przez noc smakuje lepiej :) https://www.fotosik.pl/zdjecie/f369b4a298d60196 Ja uwielbiam mleko w proszku i dla mnie jest w tym serniku mało wyczuwalny :) Muszę dodać więcej następnym razem. Pozdrawiam Joanna :)
Usuńno jak lubisz mleko w proszku to spróbuj dać go więcej :) dziękuję za zdjęcia, pozdrawiam!
Usuńblaszka jest idealna
UsuńDziękuję za fajny przepis !
OdpowiedzUsuńJaki ser w wiaderka jest najlepszy,jakiej firmy?
OdpowiedzUsuńpresident :)
Usuńwymiary blaszki są okey
UsuńPresident to jeden z gorszych "twarogow" z wiaderka, prosze sobie sklad czytac na wiaderkach, porownac i wybrac cos wartosciowego. Z ciekawosci teraz sprawdzilam w internecie i natknelam sie na post ktory potwierdza co mowilam o President (gdyby link nie byl widoczy to na mojewypieki kropka com prosze poczytac, choc wystarczy samemu sklad czytac):
Usuńhttps://mojewypieki.com/post/twarogi-i-serki-w-wiaderkach-pomagamy-wybrac
Robilam i wyrósł pięknie a jak wyłączyłam opadł
OdpowiedzUsuńtak jak widać na zdjęciach,nam też opadł :) mimo to jest pyszny :)
UsuńWitam dziś postanowiłam zrobić Pani serniczek, corka namowila mnie abysmy dodały maliny do niego mrożone u Pani wyszedl super zobaczymy jak u nas pozdrawiam .ps jurto dodam zdjecie jaki u nas.milej niedzieli
OdpowiedzUsuńGabrysiu - sernik wyszedł wspaniały, dziękuję za super przepis. Zapraszam do mnie na "degustację".
OdpowiedzUsuńhttp://www.mojewypiekiinietylko.com/2018/03/sernik-z-mlekiem-w-proszku/#more-14328
przepyszny :)
UsuńBudynie bez cukru? :)
OdpowiedzUsuńbez cukru :)
UsuńCzy można nie dodać mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńto jest przepis na sernik z mlekiem w proszku, ciężko go pominąć:)
UsuńJakiej opcji pieczenia najlepiej użyć w piekarniku? Góra czy góra-dół?
OdpowiedzUsuńgóra - dół :)
Usuńa proszek do pieczenia nie powinien byc
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie, proszku nie dodajemy :)
Usuńsernik wyrasta na jajkach
UsuńDziękuję za przepis, bardzo łatwo się go robi, jest pyszny, a mleko w proszku uwielbiam :)Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńwłąsnie wsawiłam do piekarnika
OdpowiedzUsuńNajlepszy sernik! Zawsze wyjdzie!!!
OdpowiedzUsuńWiem , ze w przepisie jest ser z wiaderka , a ja mam taki do zmielenia , jak myslisz jezel zmiele go dwa razy tez mi wyjdzie. Przepis mi sie podoba i chcialabym sprobowac.
OdpowiedzUsuńpowinien wyjść pyszny :)
UsuńZa dużo mąki do masy jak dla mnie.I do tego dwa budynie ? To już nie jest sernik .
OdpowiedzUsuńAle do czego mąka?
OdpowiedzUsuńDo sernika, proszę czytać uważnie :)
UsuńNie dodawac proszku do pieczenia? Bo w przepisie nie ma?
OdpowiedzUsuńnie ma, bo nie dodajemy
Usuń