Szybka w przygotowaniu, puszysta babka na oleju z lukrem i posypką czekoladową. Doskonała do popołudniowej kawy lub herbaty
Wymiary formy: 26x11cm
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki oleju np. słonecznikowego
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody
- odrobina ulubionego aromatu
- posypka czekoladowa
Jajka ubijamy z cukrami na wysokich obrotach miksera, aż powstanie puszysta masa. Następnie do masy powoli wlewamy olej, aromat i wszystko dalej ubijamy. Partiami dodajemy przesiane sypkie składniki (mąki i proszek do pieczenia) oraz delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Powstałe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. i pieczemy około 1 godz. do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy lukier. Cukier wsypujemy do garnuszka. Wlewamy do niego odrobinę aromatu i po łyżce wody. Wszystko mieszamy, do uzyskania gęstej konsystencji. Lukrem polewamy wystudzoną babkę i posypujemy posypką czekoladową. Babkę pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
babka babka na oleju babka z lukrem ciasta ciasto na oleju lukier
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna babka :) Lubie ciasta na oleju :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Przynajmniej według mnie :D
OdpowiedzUsuńBabka pyszna w 5minut została cała zjedzona
OdpowiedzUsuńCzy można dodać do ciasta no suszone owoce bądź orzechy albo mieszankę keksową?Nie zmieni to struktury po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńmyślę, że można :)
Usuń