Pyszny budyniowiec na krakersach z masą kajmakową. Przygotowanie tego ciasta zajmie do 30 minut
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- około 250 g krakersów
- 400 g masy kajmakowej
Przygotowanie:
Do 500 ml mleka wsypujemy mąkę, proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wrzące mleko małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Całość mieszamy, aby masa budyniowa nie przypaliła się i gotujemy do zgęstnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy ciepły krem i przykrywamy drugą warstwą krakersów. Górę ostygniętego ciasta smarujemy masą kajmakową. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
budyniowiec ciasta ciasto bez pieczenia ekspresowy budyniowiec bez pieczenia krakersy masa kajmakowa top ciasta bez pieczenia
ależ apetyczne, chyba proste?
OdpowiedzUsuńdajcie filmik z budyniowcem lepiej mi sie robi jak patrze jak to wygląda
Usuńwygląda wspaniale :) aż nabrałam ochoty na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubie :) Pyszności mega wielkie :)
OdpowiedzUsuńMnie ta masa w ogole nie stężała rozpadło się ; ((
OdpowiedzUsuńmasa musi być odpowiednio długo gotowana, aż powstanie gęsty budyń i nie będzie czuć mąki, a użyte masło powinno być dobrej jakości :)
UsuńNie polecam
UsuńTeż tak miałem nie polecam
UsuńLubię takie szybkie ciasta. Wyszło pyszne!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńcos nie tak... miałam dobre maslo, gęstość odpowiednia... ciapka nie ciasto
OdpowiedzUsuńskładniki odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml, masa musi być odpowiednio długo gotowana, nie może być wyczuwalny posmak mąki w masie bo ciasto nam nie wyjdzie :)
UsuńMają to być krakersy słone? :)
Usuńtak słone :)
Usuńa do tego ciasta tylko żółtka pani dawała czy całe jajka?
OdpowiedzUsuńdodawałam same żółtka :)
UsuńWyszlo smakowicie, dodalam 2 budynie , a nie 1 jak jest w przepisie , ladnie zgestnialo��
OdpowiedzUsuńJakie to ma być masło? :)
OdpowiedzUsuńMasło 82% :)
UsuńGłupoty piszecie.. normalnie gęste wychodzi i jest bardzo smaczne;) polecam ❤
OdpowiedzUsuńrobiłam kilka raz i wychodzi jest pyszne polecam
OdpowiedzUsuńA czemu służą żółtka w tym kremie? Czy mogę zrobić budyń bez żółtek? Zamiast tego wsypać dwa opakowania budyniu?
OdpowiedzUsuńmasa bez żółtek może wyjść za rzadka, ponieważ żółtka sprawiają, że masa jest gęsta :) możesz sprobować dać proszek budyniowy pozdrawiam!
UsuńCiasto jest pyszne!
OdpowiedzUsuń