Znakomita sałatka warstwowa z burakami, śledziem, jajkiem i ogórkiem konserwowym. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie ze znajomymi czy spotkaniu rodzinnym
Składniki:
- 5 buraków
- 1 cebula cukrowa
- 6 filetów śledziowych w occie
- 5 jajek
- 6 ogórków konserwowych
- 2 łyżki oleju lnianego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy, gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno kroimy, solimy i mieszamy z olejem lnianym. Majonez mieszamy z musztardą oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na dno miski wsypujemy pokrojone buraki i smarujemy połową sosu. Wykładamy pokrojone w paski śledzie.
Następnie dajmy cebulkę i resztę sosu. Wierzch przykrywamy jajkami i pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami konserwowymi.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
buraki cebula jajka ogórki konserwowe olej lniany sałatka sylwestrowa sałatka śledziowa sałatka ze śledziami sałatki sałatki świąteczne Sylwester śledzie
smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietne przepisy dziękuję...
OdpowiedzUsuńProponuję dodać jeszcze gotowane ziemniaki. Rozgniecione. Ja to znam jako sałatkę warstwową. W mojej wersji nie ma musztardy a każda warstwę, przekłada majonezem. Oczywiście tylko pomorskim.
OdpowiedzUsuń