Lekkie i puszyste ciasto przekładane masą kokosową z dodatkiem kajzerek i dżemem porzeczkowym, znakomicie sprawdzi się na specjalne okazje
Wymiary formy: 25x40 cm
Składniki:
biszkopt:
- 10 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- dżem z czarnej porzeczki (460 g)
Przygotowanie:
Składniki na biszkopt dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Białka ubijamy na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Następnie wrzucamy po jednym żółtku oraz stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 30 min. Blaty biszkoptowe nasączamy sokiem z cytryny wymieszanym z wodą.
Kajzerki moczymy w dwóch szklankach mleka. Bułki rozgniatamy widelcem, wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy. 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy masę kokosowo - bułkową, gotujemy około 5 min. oraz odstawiamy do wystygnięcia (co jakiś czas masę mieszamy). Masło w temp. pokojowej miksujemy na puch i partiami łyżką dodajemy budyń kokosowo - bułkowy. Pierwszy blat smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy 3/4 masy.
Przykrywamy drugim blatem i smarujemy pozostałą masą. W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostygniętą posypką kokosową posypujemy ciasto i lekko dociskamy do masy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt bułki kajzerki ciasta ciasta na święta ciasto kokosowe ciasto łabędzi puch dżem porzeczkowy masa kokosowa masa na kajzerkach masa z bułkami wiórki kokosowe
ooo ja Cie, ślinotok
OdpowiedzUsuńAle puchate!śliczne i apetyczne:-)
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo dobre.Często je robię. Biszkopt piekę jeden i przekrawam na 2 blaty. Nie nasączam ponczem , od razu przekładam gorącą masą budyniową . Palce lizać
OdpowiedzUsuńBułka kajzerki. Czytam i nie do końca wierzę.
OdpowiedzUsuńtak dokładnie, dodajemy bułkę kajzerkę, na której gotujemy budyń. Bułki nie są wyczuwalne w smaku :)
UsuńTak, bo wiórki kokosowe nadają smak ��
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuńmuszę w końcu zrobić ,to ciasto
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wyglada i smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńTo ciasto to coś w sam raz dla mnie. Uwielbiam kokos. Właśnie sobie zapisałam przepis do zeszytu. Wykonam go na niedziele
OdpowiedzUsuńAle bułki mają być świeże czy mogą być suszone!
OdpowiedzUsuńja dałam świeże, ale mogą być też czerstwe :)
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńCzy ktoś robił to ciasto z innym dżemem?i jak smakuje?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć innego kremu, ale polecam dodać jakiś kwaśny np. z wiśni :)
UsuńTak# ja robiłam z dżemem z aronii i z czarnego bzu
UsuńCzy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, nie dodajemy :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńIle biszkopt pieczemy ??
OdpowiedzUsuńtak jak w przepisie :)
UsuńNa blachę o jakich wymiarach jest przepis?
OdpowiedzUsuńpodane jest nad składnikami :)
UsuńJak nasaczyc biszkopt? Jestem osobą początkująca. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmieszasz wodę z sokiem z cytryny i tą mieszanką delikatnie polewasz za pomocą łyżeczki biszkopt
UsuńJa dodalam troche malibu do ponczu placek wyglada rewelacyjnie troszke wysoki poniewaz wzielam blache 30 ×25 zobaczymy jutro jak będzie smakować
UsuńCzyli składniki dzielimy na dwa na biszkopt. Na blache kładziemy papier do piecz
OdpowiedzUsuńtak
UsuńRobiłam wczoraj to ciacho ale... Krem z tych bułek wyszedł mi jakiś lejacy się :/ musiałam "po swojemu" go ratować.. Robiłam jak w przepisie. Co mogło być powodem :(
OdpowiedzUsuńZa dużo mleka mozna dluzej pogotować az masa zacznie tezec
UsuńCzy można te wszystkie składniki na biszkopt zrobic razem i rozlac na dwie blaszki o tych samych wymiarach
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńCzy,można kajzerki zamienić na mąkę i zrobić budyń
OdpowiedzUsuńmożna, ale wtedy będzie to zwykła masa budyniowa bez charakterystycznego smaku :)
UsuńA czy krem nie wyjdzie za rzadki z krajzerkami
OdpowiedzUsuńnie, kajzerka robi tutaj za substancję wiążącą :)
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńW moim przepisie napisane jest aby wiórki z masłem i cukrem zesmażyć na patelni, wtedy nabierają brązowego koloru. Poza tym biszkoptu nie nasączam A przekładam gorącym kremem
OdpowiedzUsuńNie
OdpowiedzUsuńCiasto jest obłędne. A najlepsze na następny dzień ��
OdpowiedzUsuńZrobiłam.Jest pyszne.Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ale czy do posypki to nie za dużo cukru wg przepisu chrupie w zębach jak nic
OdpowiedzUsuńPrzecież masło z cukrem jest rozpuszczone to jak może chrupać, coś nie tak zrobiłeś z tą posypką
UsuńBiszkopt super a wierzch to moze 3 łyżeczki cukru na 1 łyżkę nasła
OdpowiedzUsuńTakie nijakie to ciasto.Szkoda 10 jajek.
OdpowiedzUsuńCiasto jak sama jego nazwa mówi jest bardzo puszyste, delikatne i naprawdę bardzo smaczne. Nie jest słodkie - jest idealne!!! Polecam 👍
OdpowiedzUsuń