Wielowarstwowy przekładaniec z lekko kwaskowatą masą cytrynową, delikatną masą śmietankową i brzoskwiniami. Idealne ciasto na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne i święta
Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 cytryny
- woda
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix
- puszka brzoskwiń (820 g)
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
- alkohol do nasączania lub herbatka owocowa
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na 2 równe części i nasączamy je. Następnie przygotowujemy masę cytrynową. Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy wody, aby otrzymać 2 i 1/2 szklanki płynu. Następnie przelewamy wodę cytrynową do garnka i zagotowujemy razem z cukrami. W 1/2 szklanki zwykłej wody roztrzepujemy budynie, żółtka, mąki i dodajemy zawiesinę do zagotowanej wody cytrynowej. Wszystko gotujemy, aż powstanie budyń i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy po łyżce wystudzony budyń. Ucieramy, aż powstanie jednolita masa.
Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy i wsypujemy do niej wymieszany cukier z śmietan-fixem. Wszystko ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Na pierwszy blat wykładamy masę cytrynową, a na nią układamy pocięte brzoskwinie (lekko je wciskamy w masę). Owoce przykrywamy drugim blatem ciasta, rozsmarowujemy masę śmietankową i posypujemy ją posypką czekoladową lub startą czekoladą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt brzoskwinie ciasta ciasto cytrynowe cytrynowiec z brzoskwiniami cytryny masa cytrynowa masa śmietanowa
Cudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na kawałek :d
OdpowiedzUsuńwart pracy:)
OdpowiedzUsuńŻe to idealne ciasto na rodzine uroczystości i święta to za mało powiedziane. To idealne ciasto i już! :)
OdpowiedzUsuńCiasto piękne ale czy tam nie ma błędu? Jedna łyżka mąki ziemniaczanej + 1 1/2 szkl mąki + 2 budynie na 3 szkl płynu?
OdpowiedzUsuńoczywiście, już poprawione, mąki pszennej ma być 1 1/2 łyżki :)
UsuńCzy zamiast masła może byc margaryna?
OdpowiedzUsuńmoże być, ale smak lepszy jest z masłem :)
UsuńBudynie po ile gram
OdpowiedzUsuń40 g, na 0.5 litra :)
UsuńA czy 5 łyżek mąki tortowej to nie za mało na szklankę cukru i 7 jaj ?🙂
OdpowiedzUsuńNie
UsuńWitam. Wczoraj robiłam to ciasto. Jest obłędne!! ��Do masy budyniowej dodałam 2 kostki masła z jedną wydawała mi się za bardzo ciągnąć a lubię kremowe ��oczywiście jest to tylko takie moje widzimisię. Życzę zdrowych radosnych świąt z pysznymi wypiekami ♥️
OdpowiedzUsuń