Słodkie orzechowo - czekoladowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach przypominające pralinki Ferrero Rocher, idealne dla łasuchów i wielbicieli słodkości
Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka mleka w proszku
- 400 g masy kajmakowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki nutelli
- wafelek orzechowy (50 g)
- 100 g siekanych orzechów laskowych
- 45 herbatników maślanych lub kakaowych
- kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy mascarpone, mleko w proszku, mieszamy na jednolitą masę i dzielimy na połowę. Jedną część masy mieszamy z nutellą i drobno pokrojonym wafelkiem. Drugą część masy dzielimy na połowę. Do jednej porcji dodajemy masę kajmakową, kakao i posiekane orzechy oraz mieszamy.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, wykładamy masę z nutellą oraz wafelkiem i przykrywamy kolejna warstwą ciastek.
Następnie wykładamy masę z kajmakiem, kakao oraz orzechami i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą białą masą i posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto batonik ferero roche ferero rosze Ferrero rocher kajmak kakao mleko w proszku orzechy laskowe top ciasta bez pieczenia
ale pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Zabieram się za robienie jak już znudzi mi się dieta.. (czyli pewnie za 2 dni:))
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam według przepisu ,wyszło tak jak na tym zdjęciu po prostu niebo w buzi ,dziękuję za przepis polecam
OdpowiedzUsuńZrobione i juz zjedzone. Bardzo smaczne, nie za słodkie. Panowie w domu zachwyceni. Zwiększyłabym o 0,5 szklanki mleka w proszku, aby kajmak sie nie rozpływał. Bardzo dziekuje za przepis i szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńSzklanka mleka w proszku to w ml czy gramach? Dodałam 250ml i masa strasznie płynna. Poczekam do jutra.
OdpowiedzUsuńskładniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml, jeżeli masa jest płynna to dodaj więcej mleka w proszku, chociaż ubita śmietanka i mascarpone są sztywne więc po dodaniu mleka w proszku masa nie powinna być płynna tylko gęsta. Czy aby na pewno śmietanka jest ubita na sztywno?
UsuńTak śmietanka była sztywna. Mleko dałam dziecięce bebiko (250ml płynnego mleka). Ciasto chłodzi się ale ten krem nie wyszedł gęsty jak na tych zdjęciach. Jutro się okaże co wyszło.
OdpowiedzUsuńale do ciasta dajemy mleko w proszku, a nie mleko płynne :) to zapewne spowodowało, że masa jest rzadka :)
Usuńehh szkoda, że Pani tego nie podkreśliła, żeby mleka nie rozrabiać ale no nic ciasto w miare się trzyma ale na pewno jest pyszne. Dałam mniej masy kajmakowej aby za słodkie nie było.
Usuńw przepisie jest napisane "1 szklanka mleka w proszku". Nie ma, napisane, że mleko rozrabiamy :) wg mnie wszystko jest jasne :) najważniejsze, że ciasto smakuje :)
UsuńDodam, że te dziecięce mleka się nie nadają. Chodzi o normalne mleko w proszku, nie takie dla niemowlaków zastępcze.
Usuńdodajemy zwykłe mleko w proszku pełne o zawartości tłuszczu około 26%, nie zastępniki dla dzieci :)
UsuńSuper pychotka 😀
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto, naprawdę rozpływa się w ustach, dziekuje za ten przepis!
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blaszki jest ta porcja?
OdpowiedzUsuń