Kurczak curry

Soczyste mięso z kurczaka pieczone w marynacie z jogurtu i curry to pomysł na łatwy i szybki obiad

Składniki:
  • 8 podudzi
  • około 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oleju



Przygotowanie:

Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, przyprawą curry, olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z jogurtu. Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Upieczone podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. O nigdy takiej propozycji nie widziałem, zazwyczaj w curry to jakieś sosy, ciekawe propozycja na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy sos sie rozwarstwia? U mnie sie rozwarstwil musztarda zbila sie w grudki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sos nie nie rozwarstwia, może zleży od użytej musztardy

      Usuń
  3. Pyszny kurczak w mojej rodzinie wszyscy się nim zawsze chętnie zajadają. Polecam.

    OdpowiedzUsuń