Soczyste mięso z kurczaka pieczone w marynacie z jogurtu i curry to pomysł na łatwy i szybki obiad
Składniki:
- 8 podudzi
- około 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Jogurt naturalny mieszamy z musztardą, przyprawą curry, olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podudzia myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą z jogurtu. Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 1 godz. pod przykryciem. Następnie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze około 15 min. Upieczone podudzia podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
curry kurczak kurczak curry kurczak na obiad obiad podudzia podudzia curry podudzia w jogurcie
O nigdy takiej propozycji nie widziałem, zazwyczaj w curry to jakieś sosy, ciekawe propozycja na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńCzy sos sie rozwarstwia? U mnie sie rozwarstwil musztarda zbila sie w grudki
OdpowiedzUsuńNie sos nie nie rozwarstwia, może zleży od użytej musztardy
UsuńPyszny kurczak w mojej rodzinie wszyscy się nim zawsze chętnie zajadają. Polecam.
OdpowiedzUsuń