Puszysty biszkopt kakaowy przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym i masą serową, ciasto jest tak dobre, że nie można oprzeć się przed kolejnym kawałkiem
Wymiary formy: 40x25 cm
Składniki:
ciasto:
- 3/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 500 g sera białego
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 słoiczki dżemu porzeczkowego (2x260 g)
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
W rondelku zagotowujemy olej, wodę, jedną szklankę cukru i kakao oraz odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy 1/2 szklanki cukru. Zimną masę kakaową miksujemy dodając po jednym żółtku, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Następnie do ciasta przekładamy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 40 min. Upieczone i ostygnięte ciasto przekrawamy na pół.
W międzyczasie ser mielimy w maszynce dwukrotnie. Masło w temp. pokojowej ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puch oraz partiami dodajemy ser. Pierwszy balat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym i wykładamy masę serową. Przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru i wykładamy na wierzch ciasta. Przed podaniem ciasto oprószamy kakao.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biszkopt kakaowy ciasta ciasto porzeczkowiec dżem porzeczkowy kakao masa serowa murzynek przekładny murzynek ser biały śmietanka
mniaaam!! już sobie wyobrażam, jaki musi być smaczny! :)
OdpowiedzUsuńPorywam do kawy kawałeczek
OdpowiedzUsuńŚmietana 30 procent? Dżem porzeczkowy? Jajka??? Masło???? Ciekawe skąd bierzesz na to pieniążki...
OdpowiedzUsuńpracuję :)
UsuńJak ktoś lubi piec ciasta... jak lubi jeść i rodzina zachwyca się ... to pieniążki zawsze się znajdą.... A po za tym dobra Pani kuchni czy pan bo też może się trafić wyśmienity specjalista od cias... zazwyczaj w domowym budżecie i w lodówce zazwyczaj są kupione 2 lub 3 śmietany 30%.... dżem często można wykorzystać z własnych wyrobów wiosenno letnich... jajka ha... akurat od kurek są które dostaję po rodzinie lub kupuję u znajomych... bo jeszcze są gospodarstwa gdzie dobroci wiejskie możemy dostać... A od złej biedy można kupić w sklepie.Masełko też zazwyczaj kupuję się kilka kostek ...
UsuńI panika nie potrzebna.
JAK ktoś skneruje i jest chytry to żałuję na wszystko.Ale jak ktoś poda pod nos to wciąga nosem bo zaskakuje.A krytykować nie ma co ...
Czy można użyć sera z wiaderka
OdpowiedzUsuńoczywiście, tylko nie może to być rzadki ser :)
UsuńPysznie, będzie na weekend.
OdpowiedzUsuńNiestety nieudany.tego nawet nie da się pokroić niestety
OdpowiedzUsuń