Przekładany sernik gotowany

Sernik gotowany przekładany miodowymi blatami, szybko się go robi i rewelacyjnie smakuje

Wymiary formy: 36x36 cm

Składniki:

blaty miodowe:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka sody
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu


masa serowa:
  • 1,60 kg sera białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mleka
polewa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka mleka w proszku
dodatkowo:
  • kolorowa posypka



Przygotowanie:

Masło na blaty miodowe rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, sodą i rozpuszczonym masłem. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 220 st. i pieczemy do ładnego zarumienienia. 



Ser biały mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem oraz partiami dodajemy ser. Masę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i budyniem.

 


Blaty miodowe przekładamy gorącą masą serową. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kolorową posypką. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły, najlepiej smakuje drugiego dnia.

 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 komentarzy:

  1. u mnie sernik jest na każdej imprezie :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam a może być sernik z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, ale jak będzie ser rzadki to dodaj jeszcze jeden budyń :)

      Usuń
  3. kocham serniki, muszę takiego spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, Czy zamiast masła może być np.margaryna Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Te blaty piecze sie osobno czy jeden na drugi?

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje, pozdrawiam! :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile czasu gotować masę serową przed dodaniem budyniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka śmietanę?

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak długo może być przechowywane takie ciasto?

    OdpowiedzUsuń