Sernik gotowany przekładany miodowymi blatami, szybko się go robi i rewelacyjnie smakuje
Wymiary formy: 36x36 cm
Składniki:
blaty miodowe:
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka sody
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu + 3 łyżki miodu
masa serowa:
- 1,60 kg sera białego
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- 2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g masła
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka mleka w proszku
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
Masło na blaty miodowe rozpuszczamy z 3 łyżkami miodu. Mąkę mieszamy ze śmietaną, cukrem, jajkami, miodem, sodą i rozpuszczonym masłem. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 4 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do w 220 st. i pieczemy do ładnego zarumienienia.
Ser biały mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem oraz partiami dodajemy ser. Masę przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlewamy mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną i budyniem.
Blaty miodowe przekładamy gorącą masą serową. W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier, kakao i mleko w proszku. Polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kolorową posypką. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, aby blaty zmiękły, najlepiej smakuje drugiego dnia.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
20 ciast blaty miodowe ciasta ciasta na święta ciasto sernik miodownik miodownik z gotowanym serem miodownik z serem polewa czekoladowa przekładany sernik gotowany sernik sernik gotowany
Wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńu mnie sernik jest na każdej imprezie :) uwielbiam
OdpowiedzUsuńWitam a może być sernik z wiaderka?
OdpowiedzUsuńoczywiście, ale jak będzie ser rzadki to dodaj jeszcze jeden budyń :)
Usuńkocham serniki, muszę takiego spróbować :)
OdpowiedzUsuńWitam, Czy zamiast masła może być np.margaryna Kasia?
OdpowiedzUsuńmoże być :)
UsuńTe blaty piecze sie osobno czy jeden na drugi?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że osobno :)
Usuńpięknie się prezentuje, pozdrawiam! :):)
OdpowiedzUsuńIle czasu gotować masę serową przed dodaniem budyniu?
OdpowiedzUsuńaż się zagotuje
UsuńA śmietana jaka
OdpowiedzUsuń12%
UsuńJaka śmietanę?
OdpowiedzUsuń12%
UsuńJak długo może być przechowywane takie ciasto?
OdpowiedzUsuń